Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα

“Ως έκφραση χρέους και ευθύνης απέναντι στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, στηρίξαμε ως περιφερειακή Αρχή -και συνεχίζουμε να στηρίζουμε ουσιαστικά τις δράσεις του Μουσείου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη ‘Αρκαδίες Ζάτουνα’ ώστε η ζωή και το έργο του να παραμείνουν ζωντανά”.

Ad - Διαφήμιση

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στον σύντομο χαιρετισμό του, το βράδυ της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου, στη Ζάτουνα, κατά την δεύτερη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη “Αρκαδίες Ζάτουνα”, που διοργανώθηκε στη μνήμη του μεγάλου Ελληνα συνθέτη, ο οποίος είχε εκτοπιστεί από την δικτατορία στο χωριό αυτό της Γορτυνίας.

Διοργανωτής ήταν το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας με συνδιοργανωτές τον Δήμο Γορτυνίας και τον Σύλλογο Οι φίλοι της Μουσικής, ενώ τις εκδηλώσεις -στις οποίες συμμετείχε και το Ιδρυμα Γρηγόρης Λαμπράκης- στήριξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

“Ως έκφραση χρέους και ευθύνης απέναντι στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, ως περιφερειακή Αρχή στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε ουσιαστικά τις δράσεις, ώστε η ζωή και το έργο του να παραμείνουν ζωντανά, μέσα από το Μουσείο, την ψηφιοποίηση του αρχείου του αλλά και άλλες δράσεις” σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας ειδικότερα -και συνεχίζοντας υπογράμμισε:

“Τέτοιοι Ελληνες παρουσιάζονται αραιά και πού μέσα στο χρόνο και τιμούν τη χώρα μας. Ο Μίκης έγραψε μουσική που αγαπήθηκε και κέρδισε την παγκόσμια κοινότητα, μια μουσική γεμάτη Ελλάδα που ανέβασε την πατρίδα μας πολύ ψηλότερα, όχι ‘λίγο ψηλότερα’.

Εκτός από μουσικός, ήταν και μια σπουδαία πολιτική προσωπικότητα που κατόρθωσε να προσεγγίζει ανθρώπους με διαφορετικό ιδεολογικό υπόβαθρο και πεποιθήσεις.

Ο Μίκης ήταν όμως και ένας άνθρωπος του πνεύματος, αγωνιστής, άνθρωπος που αγαπούσε την ελευθερία και ας αναρωτηθούμε πόσο αναγκαίος είναι ο ελεύθερος λόγος των πνευματικών ανθρώπων σήμερα, όπου τα πάντα σχεδόν ελέγχονται -με τα μέσα ενημέρωσης, σχεδόν στο σύνολό τους, να λένε τα ίδια, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το χρήμα κυριαρχούν ως προς την επιβολή απόψεων και επιλογών.

Ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης προσέφερε πολλά στην πατρίδα και τον τόπο μας. Το Μουσείο δεν αρκεί, η μνήμη του Μίκη πρέπει να παραμείνει ζωντανή και η ζωή του να διδάσκεται σε κάθε σχολειό της Ελλάδας.

Θέλω να πιστεύω ότι όπως η περιφερειακή μας Αρχή στήριξε τις δράσεις για τον Μίκη Θεοδωράκη, το Μουσείο και εν γένει τον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ στη μνήμη του, έτσι και αυτή που θα έλθει θα συνεχίσει να τα στηρίζει. Καθώς εμπεριέχουν μεγάλη πνευματική διάσταση αλλά και αναπτυξιακή προοπτική, για την Πελοπόννησο, την Αρκαδία, την Γορτυνία και τη Ζάτουνα” κατέληξε ο περιφερειάρχης, προς τον οποίον οι διοργανωτές προσέφεραν, τιμώντας τον, μια συλλεκτική σημαία με τη μορφή του Μίκη Θεοδωράκη, ως ένδειξη της αναγνώρισης της σημαντικής βοήθειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Π. Νίκα.

2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΑΡΚΑΔΙΕΣ – ΖΑΤΟΥΝΑ
2 και 3 Σεπτεμβρίου 2023
Το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, δύο χρόνια από το θάνατο του μεγάλου μας Μίκη Θεοδωράκη, διοργανώνει το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη ΑΡΚΑΔΙΕΣ ΖΑΤΟΥΝΑ, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2023.
Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με την πολύτιμη συμμετοχή του δήμου Γορτυνίας και της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» , με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γρηγόρης Λαμπράκης και τον πρόεδρό του Γρηγόρη Λαμπράκη, γιό του αγωνιστή.
Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023, στις 7 το απόγευμα, στο Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας και στον προαύλιο χώρο του, με:
-Αφιέρωμα στα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, που θα περιλαμβάνει, εκδήλωση τιμής και ομιλίες, για τα γεγονότα, για το Κίνημα των Λαμπράκηδων και για τον πρόεδρο και δημιουργό της Νεολαίας των Λαμπράκηδων, Μίκη Θεοδωράκη.
-Εγκαίνια έκθεσης με Μουσειακά Εκθέματα, σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» και το Ίδρυμα Γρηγόρης Λαμπράκης.
-Θα ακολουθήσει, μουσικό αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, από την Πολιτιστική Ομάδα των εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ του νομού Εύβοιας.
Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023, στις 11 το πρωί, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ζάτουνας.
– Αμέσως μετά, στο «Καφενείο του Μίκη», θα ακολουθήσουν «μνήμες και διηγήσεις» για τον μεγάλο συνθέτη, οραματιστή, στοχαστή, αγωνιστή και πολιτικό, από φίλους του από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Παλαιστίνη και άλλες χώρες.
-Στις 12.30 μ.μ., θα γίνει η τοποθέτηση σε υπαίθριο χώρο και σε ειδικό κιόσκι, της μεγέθυνσης, ενός σπάνιου ντοκουμέντου, του ιδιόχειρου χάρτη – σχεδίου απόδρασης του Μίκη, από τη Ζάτουνα.
-Στις 7.30 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του σχεδίου του ΨΗΦΙΑΚΟΥ – ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, από το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου, το δήμο Γορτυνίας, τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και την εταιρία ΝΟVA, ως ανάδοχο υλοποίησης του έργου.
-Θα ακολουθήσει Μουσικό Αφιέρωμα από την Παιδική – Εφηβική Χορωδία του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας , με τον μαέστρο Στέφανο Καρδιόλακα.
Γραφείο τύπου Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας:
Σμαρώ Γεωργιάδου, δημοσιογράφος.
Τηλ. 6945892027 και email: smarogeorgiadou@gmail.com
B ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΑΡΚΑΔΙΕΣ ΖΑΤΟΥΝΑ 2 και 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΩΔΗ Στην Ελευθερία ,τη Δημοκρατία , την Πατρίδα και στους Αγωνες!
Εξηντα χρόνια απο τη δολοφονία του Γρήγορη Λαμπρακη!