Ο Έλληνας Μαθηματικός που βοήθησε τον Α. Αϊνστάιν

Όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν εργαζόταν πάνω στη γενική θεωρία της σχετικότητας, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα σε τρία βασικά θέματα. Έτσι, ζήτησε βοήθεια από τους κορυφαίους επιστήμονες της εποχής. Μεταξύ αυτών που του απάντησαν με τρόπο απλό και κατατοπιστικό και βοήθησαν καθοριστικά στην εξέλιξη της θεωρίας ήταν ο μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, ένα από τα λαμπρότερα μυαλά που ανέδειξε η Ελλάδα.
Στον άνθρωπο αυτόν, τον μεγαλοφυή Έλληνα Μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή (1873 – 1950) και το αποτύπωμά του στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, είναι αφιερωμένη η εναρκτήρια διάλεξη του εαρινού εξαμήνου του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΔΕΑΠ) Γλυφάδας, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, από τις 7 μ.μ. έως τις 8:30 μ.μ., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Γ. Γεννηματά και Ανατ. Ρωμυλίας 123). Ομιλητής, ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αθανάσιος Χρήστου.
Το ΔΕΑΠ Γλυφάδας επαναλειτουργεί ύστερα από τρία χρόνια υποχρεωτικής παύσης λόγω των υγειονομικών περιορισμών, με πλούσιο πρόγραμμα επιστημονικών διαλέξεων σε ευρεία γκάμα θεμάτων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 13 Μαρτίου έως και τις 12 Ιουνίου. Πρόκειται, συνολικά, για εννέα διαλέξεις. Μετά το τέλος του εαρινού προγράμματος θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους συμμετέχουν τουλάχιστον σε 7 από τις 9 επιστημονικές βραδιές. Όλες θα γίνουν στο «Μελίνα Μερκούρη», κατά τις ώρες 7 μ.μ. – 8:30 μ.μ., σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ: https://glyfada.gr/index.php/home/page/deappage
όπου μπορείτε να κάνετε και την εγγραφή σας.
Το ΔΕΑΠ είναι ένας θεσμός ο οποίος άρχισε να λειτουργεί κατά την πρώτη θητεία του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου και αγαπήθηκε από τους Γλυφαδιώτες, καθώς και από κατοίκους άλλων δήμων, οι οποίοι παρακολουθούν το πρόγραμμα σπουδών εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.
«Ο θεσμός της διά βίου μάθησης, που καθιερώσαμε στην πόλη μας το 2019 και δυστυχώς διεκόπη επί τριετία λόγω των συνθηκών, επανέρχεται ανανεωμένος για να δώσει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας μέσα από ποιοτικές πνευματικές συναντήσεις να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αποκτήσουν νέες γνώσεις, να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους. Είναι ένας θεσμός πολιτισμού και παιδείας τον οποίο όλοι αγαπήσαμε και δεσμευόμαστε ότι θα γίνεται συνεχώς και καλύτερος», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.
Στο ΔΕΑΠ ο διδασκόμενος δεν υποχρεούται σε καταβολή διδάκτρων ούτε σε αγορά βιβλίων ή σημειώσεων, ενώ όλοι οι διδάσκοντες συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Την ευθύνη και τον συντονισμό του εγχειρήματος έχουν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Μάριος Κασσέρης και η Αντιδήμαρχος Εσόδων και Προγραμματισμού Νατάσσα Αργυροπούλου. Στη συντονιστική επιτροπή μετέχουν επίσης οι εκπαιδευτικοί Δήμητρα Μόσχου και Όλγα Δοξοπούλου, διδάκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αμφότερες.