Εγκαίνια του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων υδρογόνου

Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων υδρογόνου εγκαινιάστηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνου Σκρέκα, του Υφυπουργoύ Ανάπτυξης Χρίστου Δήμα, του Υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, του Διευθυντή και Πρόεδρου  Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» Γιώργου Νούνεση, του ΓΓΕΚ καθ. Αθ. Κυριαζή, του Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθ. Μπακογιάννη, του Γ.Γ. Μεταφορών Ι. Ξιφαρά, του Βουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου, του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, Δημάρχων και εκπροσώπων φορέων.

Ad - Διαφήμιση

Το έργο συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας – ΓΓΕΚ (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ». Η εγκατάσταση περιλαμβάνει μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης νερού με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, καινοτόμο συμπιεστή υδρογόνου στα 200 bar, δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου σε υψηλή πίεση και σύστημα ανεφοδιασμού των οχημάτων με καύσιμο υδρογόνο.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική και ενεργειακή κρίση και υπογράμμισε πως απαιτείται να γίνουν σημαντικά βήματα για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων ενέργειες με τη χαμηλότερή δυνατή επιβάρυνση και την προστασία του Περιβάλλοντος. Ο Γ. Πατούλης εστίασε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής τονίζοντας ότι με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία. Μάλιστα τόνισε έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020,  η δημιουργία ενός πρότυπου και μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα Αττικού Κέντρου Τεχνολογίας Αισθητήρων από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Επίσης ανέφερε ότι στο πλαίσιο του αναπτυξιακού της ρόλου η Περιφέρεια Αττικής θα μπορούσε να συμβάλλει και στην περαιτέρω διερεύνηση της χρήσης υδρογόνου ως εναλλακτική πηγή ενέργειας, με απώτερο σκοπό την αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα προς όφελος της οικονομίας, των πολιτών και του περιβάλλοντος. Επιπλέον πρόσθεσε:

«Η κρίση της τιμής του φυσικού αερίου και γενικότερα των ορυκτών καυσίμων, καθιστούν πιο επίκαιρο το ρόλο που μπορεί να παίξει το υδρογόνο ως “καύσιμο” του μέλλοντος. Οι χώρες με σημαντικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν ακόμη και να εξάγουν τέτοια ενέργεια με μορφή υδρογόνου. Απαιτείται συνεχής έρευνα και ανάπτυξη για να διασφαλιστεί ότι οι τεχνολογίες υδρογόνου είναι τεχνικά βελτιωμένες, αποδοτικές και όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικές. Οφείλουμε στο πλαίσιο και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, που όπως υποστηρίζουν αρκετοί ήδη διανύουμε, να αξιοποιούμε νέα και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, πάντοτε όμως με σεβασμό στο περιβάλλον. Τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ έχουν υποστηρίξει την έρευνα και την καινοτομία για καθαρό υδρογόνο για πολλά χρόνια στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την μείωση των εκπομπών άνθρακα και του στόχου της κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050».

Να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη του όλου έργου βασίζεται κυρίως σε ελληνική τεχνογνωσία. Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» αναπτύσσει σειρά σημαντικών ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων σχετικά με τις τεχνολογίες υδρογόνου και την ευρεία εφαρμογή τους στις μεταφορές, τη βιομηχανία και τον ενεργειακό τομέα.