Απονομή Χρυσών Σκούφων 2021

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με έντονο «επαναστατικό» χρώμα, καθώς η βραδιά, εμπνεόμενη από την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, ήταν αφιερωμένη στις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία της γαστρονομίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ad - Διαφήμιση

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης απένειμε τίτλους διάκρισης στον Έ. Μποτρίνι και τον Λ. Λαζάρου, τα εστιατόρια των οποίων κατατάσσονται στην κορυφή. Το κερκυραϊκό «Etrusco» αναδείχθηκε για ένατη συνεχή χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, το «Botrini’s»,  η «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside» καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική. Να σημειωθεί ότι 23 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο ενώ την τιμητική διάκριση Top Notch, κατέκτησαν 31 εστιατόρια.

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα των βραβευμένων εστιατορίων.

Την τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων, η οποία έγινε σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για τους προσκεκλημένους, παρουσίασε με άκρως σοβαρό… χιούμορ ο Γιάννης Στάνκογλου ο οποίος, με αφορμή τη φετινή εθνική μας επέτειο, έκανε μια αναδρομή στις γαστρονομικές επαναστάσεις ανά τους αιώνες, θυμίζοντας μας πως «η ιστορία της γαστρονομίας έχει ορόσημα, έχει ήρωες, έχει πρωτοπόρους, έχει φωτιές που άναψαν κυριολεκτικά και μεταφορικά, έχει μανιφέστα, έχει ύμνους, έχει συνθήματα». Αυτά τα ορόσημα, τα μανιφέστα και τα συνθήματα παρέλασαν από τα κείμενα και το video wall της τελετής, μέσα από 15 ιστορικούς σταθμούς που άλλαξαν καθοριστικά το γαστρονομικό τοπίο είτε διεθνώς είτε εδώ στην Ελλάδα. Γαστρονομία και επανάσταση συναντήθηκαν με χιουμοριστικό τρόπο, οι πρωτεργάτες χειροκροτήθηκαν και το συμπέρασμα δεν ήταν άλλο από το ότι η γαστρονομία είναι μια διαρκής επανάσταση που συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή καθώς τώρα άλλη μια επανάσταση, αυτή της «Ηθικής Γαστρονομίας» βρίσκεται προ των θυρών έχοντας την υποστήριξη όλων των μεγάλων σε του πλανήτη

Το μενού του diner de gala της φετινής τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων, δημιούργησε ο ρηξικέλευθος Έκτορας Μποτρίνι, σεφ-ιδιοκτήτης του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας τα τελευταία εννιά χρόνια, του «Etrusco» στην Κέρκυρα.

«Η Αττική μας, διαθέτει εξαιρετικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως και χώρους εστίασης, που συμβάλλουν στην ανάδειξη των γεύσεων, του πολιτισμού και της κουλτούρας μας. Η χώρα μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να διαθέτει μία από τις πιο υγιεινές διατροφές στον κόσμο, γεγονός που έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Η ανάδειξη του γαστρονομικού της πλούτου και της γαστρονομικής μας κληρονομιάς αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Για να το πετύχουμε οφείλουμε να συνεργαστούμε στενά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Θέλω να συγχαρώ όλους όσους συμμετείχαν. Με συστηματική δουλειά, επαγγελματισμό, συνέπεια και τις γνώσεις τους, έχουν καταφέρει να βάλουν τον πήχη ψηλά. Όλοι μαζί μπορούμε να συνεργαστούμε προκειμένου να αναδείξουμε τον θεματικό τουρισμό. Τον Τουρισμό της υγείας, της ευεξίας και της άθλησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.