Το MasterPlan εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης του ΟΑΚΑ

«Μια νέα εποχή για ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της Αθήνας, αρχίζει σήμερα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης του MasterPlan εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης του ΟΑΚΑ, από τον υφ. Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει στην μεγάλη αυτή προσπάθεια, εντάσσοντας στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της, τη συντήρηση των ταρτάν, των οροφών και της περίφραξης του ΟΑΚΑ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 5,8 εκ. ευρώ. Οι διαδικασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση εντός του Σεπτεμβρίου.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η ανάπλαση του ΟΑΚΑ θα έχει «τριπλό αποτύπωμα», οικολογικό, αναπτυξιακό και δημοσιονομικό, ενώ παράλληλα θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, καθώς η φιλοσοφία που διαπνέει την παρέμβαση αποβλέπει σε «πολύ περισσότερο πράσινο, περισσότερη σκιά, περισσότερα υλικά τα οποία θα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης, παρουσιάζοντας το MasterPlan, υπογράμμισε ότι «με σκληρή δουλειά συντηρήσεων και αναβαθμίσεων, καθημερινά τα δύο τελευταία χρόνια, οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις, ώστε σήμερα να οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο Ο.Α.Κ.Α.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ MASTERPLAN ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΟΑΚΑ

* Ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου, με μείωση κόστους λειτουργίας του περισσότερο από 30%
* Συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα, το οποίο έχει υποστεί σημαντική διάβρωση (δεν έχει συντηρηθεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004)
* Συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση του Κέντρου Υγρού Στίβου με μείωση του κόστους λειτουργίας του κατά 50%
* Δημιουργία Κέντρου αποκατάστασης – αποθεραπείας και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας και θεραπείας
* Ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Ποδηλατοδρομίου. Μερική μετατροπή και ανάδειξή του σε σύγχρονο χώρο αθλητισμού, πολιτισμού και συμπληρωματικών δράσεων (επίκεντρο εκπαιδευτικών, συνεδριακών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων)
* Αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου με:
> Αντικατάσταση υλικών με φιλικά προς το περιβάλλον (φωτοαπορρόφησης, ενεργειακής εξοικονόμηση κλπ)
> Δημιουργία νέων χώρων πρασίνου (αύξηση έως 30% με νέες φυτεύσεις)
> Ανάπλαση ανοιχτών χώρων
> Δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής για περιπατητές, ποδηλάτες και δρομείς,
> Ενίσχυση περιβαλλοντικού αποτυπώματος,
> Δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης,
> Δημιουργία συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων, χώρων γραφείων και χώρου ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ.