Στις «κόκκινες» περιοχές εξετάζεται να ενταχθούν από σήμερα Ιωάννινα, Κάλυμνος, Θάσος

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα και εξετάζεται αν θα παρθούν αυστηρότερα μέτρα σε τρεις νέες περιοχές, τα Ιωάννινα, τη Κάλυμνο κι τη Θάσο. Χθες ανακοινώθηκαν 1.400 νέα κρούσματα κορωνοϊού, από τα οποία τα 687 στην Αττική. Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν και χθες έφτασαν τους 320, όπως και οι νέες εισαγωγές, που χθες ανήλθαν στις 181.

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού. Το σύνολο των κρουσμάτων αυτών φτάνει τα 811. Από αυτά τα 764 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη και 15 στη νοτιοαφρικανική. Χθες επιβεβαιώθηκαν επιπλέον 269 περιστατικά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους και οκτώ του νοτιοαφρικανικού.

Η κυκλοφορία του μεταλλαγμένου στελέχους στα Ιωάννινα εντείνει ακόμα περισσότερο την ανησυχία για μία περιοχή που ήδη τις τελευταίες ημέρες έχει επιβαρυνθεί επιδημιολογικά.

Συγκεκριμένα στα Ιωάννινα ανακοινώθηκαν χθες 16 νέα κρούσματα και πλέον η πόλη οδηγείται προς την κόκκινη ζώνη, που περιλαμβάνει αυστηρότερα μέτρα σε σχέση με την «κίτρινη».

Στο ίδιο καθεστώς πιθανόν να ενταχθεί και η Θάσος, όπου τις τελευταίες μέρες παρατηρείται σημαντική επιβάρυνση.

Όσο για την Κάλυμνο, αναμένεται σήμερα να περάσει το «βαθύ κόκκινο», που σημαίνει lockdown ανάλογο με αυτό της Αττικής. Στο νησί εντοπίστηκαν χθες 11 νέα κρούσματα, αλλά η επίπτωση ανά 100.000 κατοίκους είναι 37,35 κρούσματα.

Προς το παρόν οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ή όχι παράταση του υφιστάμενου lockdown στην Αττική. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εξετάσουν τα στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους, ώστε να μπορέσουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα.