ΗΠΑ: 54 γερουσιαστές ζητούν από τον Μπάιντεν να πιέσει την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Να ζητήσει από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βάλει τέλος στη διολίσθηση προς τον αυταρχισμό και τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν από τον Τζο Μπάιντεν 54 Αμερικανοί Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές.

Ad - Διαφήμιση

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος σε μια σημαντική περιοχή του κόσμου, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο σας γράφουμε σήμερα. Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κρατήσουν τους συμμάχους και τους εταίρους τους σε ένα υψηλότερο επίπεδο και να μιλήσουν ειλικρινά μαζί τους για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης. Σας καλούμε να τονίσετε στον πρόεδρο Ερντογάν και στη κυβέρνηση του ότι πρέπει να τερματίσει αμέσως την καταστολή των αντιφρονούντων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και τους κρατούμενους συνείδησης και να αντιστρέψει αυτή την αυταρχική πορεία».

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές υποστηρίζουν ότι η εξωτερική πολιτική του προέδρου Ερντογάν έχει εξελιχθεί σε πιο πολεμική και επιθετική με την πάροδο του χρόνου. Υπό αυτό το πρίσμα, επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία:

· επιτέθηκε ανερυθρίαστα στους Κούρδους που πολεμούσαν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ.

· αγόρασε ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας παρά τις προειδοποιήσεις ότι είναι ασυμβίβαστα με την αμερικανική τεχνολογία.

· ενθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιήσει βία για να επιλύσει μια εδαφική διαμάχη με την Αρμενία.

· προσπάθησε να πιέσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εκδώσουν Τούρκους υπηκόους, τους οποίους κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

· προσπάθησε να σιωπήσει τους επικριτές της στις ΗΠΑ, όπως ο Ενές Καντέρ, παίκτης του ΝΒΑ και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημιουργώντας προβλήματα στην οικογένεια του που βρίσκεται πίσω στην Τουρκία και βάζοντας το όνομα του στην κόκκινη λίστα της Ιντερπόλ.

Στην επιστολή τους, οι γερουσιαστές κατηγορούν τον πρόεδρο Ερντογάν ότι έχει οδηγήσει τη χώρα σε έναν αυταρχικό κατήφορο.

· έχει σιγήσει τα επικριτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

· έχει εκκαθαρίσει τους ανεξάρτητους δικαστές, τους οποίους αντικατέστησε με κομματικά πιστά στελέχη.

· έχει φυλακίσει αρκετούς δημοσιογράφους.