Ορκωμοσία Μπάιντεν: Μήνυμα ενότητας

President Joe Biden signs three documents including an inauguration declaration, cabinet nominations and sub-cabinet nominations in the President's Room at the US Capitol after the inauguration ceremony, Wednesday, Jan. 20, 2021, at the U.S. Capitol in Washington. (Jim Lo Scalzo/Pool Photo via AP)

Ο Τζο Μπάιντεν έγινε εχθές ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, καλώντας με την ομιλία του μετά την ορκωμοσία του, για ενότητα σε μια χώρα που διέρχεται βαθιά κρίση, μετά από τέσσερα χρόνια προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. «Η δημοκρατία είναι πολύτιμη, η δημοκρατία είναι εύθραυστη, και σήμερα οι φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε», είπε, χειροκροτούμενος από τους λίγους που παρευρέθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις, λόγω της πανδημίας με το Καπιτώλιο των ΗΠΑ περικυκλωμένο από χιλιάδες ένοπλους στρατιώτες.

Ad - Διαφήμιση

ορκωμοσία Μπάιντεν

“Για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις και να αποκαταστήσουμε την ψυχή και να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Αμερικής απαιτούνται πολύ περισσότερα από λέξεις. Απαιτείται το πιο φευγαλέο από όλα τα πράγματα σε μια δημοκρατία: ενότητα”, είπε στον λόγο της ορκωμοσίας του.

BIDEN444

Η τελετή στερήθηκε ένα μεγάλο μέρος από το συνηθισμένο εορταστικό πνεύμα της. Το National Mall, το οποίο συνήθως είναι γεμάτο από πλήθη υποστηρικτών, ήταν αντ΄αυτών γεμάτο σημαίες των ΗΠΑ σε μια υπενθύμιση της πανδημίας που θα αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν ως πρόεδρος.

“Είμαστε εδώ, μερικές ημέρες αφότου ένας αγριεμένος όχλος πίστεψε πως μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη βία για να κάνει να σιωπήσει η θέληση του λαού, να σταματήσει την εργασία στη δημοκρατία μας, να μας απομακρύνει από αυτό το ιερό έδαφος”, είπε ο Μπάιντεν. “Δεν συνέβη∙ δεν θα συμβεί ποτέ. Ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε ποτέ.”

Η Καμάλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος του Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις, κόρη μεταναστών από την Τζαμάικα και την Ινδία, έγινε η πρώτη μαύρη, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία της από την δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Σόνια Σοτομαγιόρ.

H Καμάλα Χάρις ορκίζεται αντιπρόεδρος

Υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικανοί όπως ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και οι ηγέτες του κόμματος στο Κογκρέσο, παρακολούθησαν την ορκωμοσία του Μπάιντεν, μαζί με τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον.

Μάγεψε η Lady Gaga

Συνοδεία της μπάντας του ναυτικού, η Lady Gaga έψαλλε τον εθνικό ύμνο.

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Τα γάντια του Σαντερς, η φούστα της Gaga και η τεράστια... Βίβλος (pics)

Στις θέσεις των επισήμων τα παιδιά και τα εγγόνια του Τζο Μπάιντεν και τα παιδιά του συζύγου της Κάμαλα Χάρις.

Στη μουσική επένδυση της τελετής συμμετείχε και η Τζένιφερ Λόπεζ.

 

Ο Μπάιντεν ξηλώνει με διατάγματα την πολιτική Τραμπ

Με μπαράζ προεδρικών διαταγμάτων, όπως η επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, που σηματοδοτούν το τέλος εποχής του Ντόναλντ Τραμπ, αρχίζει τη θητεία του στο Λευκό Οίκο o Τζο Μπάιντεν.

Με μια άλλη υπογραφή του Τζο Μπάιντεν σβήνει «το όνειρο» του Τραμπ για τείχος με το Μεξικό. Επίσης αίρεται η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ από αρκετές μουσουλμανικές χώρες και ξεκινά νέα, πιο φιλική πολιτική πολιτογράφησης μεταναστών.

Ο Μπάιντεν επαναφέρει τον λοιμωξιολόγο Αντονι Φάουτσι στις προεδρικές συσκέψεις για την πανδημία. Και ξεκινά «πρόσκληση 100 ημερών με μάσκα» σε όλα τα ομοσπονδιακά κτήρια για να δώσει το στίγμα του.

Στον Μπάιντεν και οι κωδικοί για τα πυρηνικά

Οι απόρρητοι κωδικοί για την εξουσιοδότηση ενός πυρηνικού πλήγματος από τις ΗΠΑ παραδόθηκαν σήμερα, όπως προβλεπόταν, στον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Στεφάνι στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, συνοδευόμενος από τρεις προκατόχους του.

Οι Δημοκρατικοί Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Μπους, οι οποίοι παρέστησαν νωρίτερα στην ορκωμοσία, συνόδευσαν τον Μπάιντεν και στο κοιμητήριο, στον τελευταίο του σταθμό πριν μπει στον Λευκό Οίκο. Ο 78χρονος πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες Αμερικανούς και χαιρέτισε στρατιωτικά, ενώ η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις στάθηκε προσοχή, με το χέρι στην καρδιά, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στη συνέχεια, μπήκαν όλοι, μαζί με τις συζύγους τους, τις πρώην πρώτες κυρίες Χίλαρι Κλίντον, Λόρα Μπους και Μισέλ Ομπάμα, στο μνημείο.

Στο κοιμητήριο του Άρλινγκτον είναι θαμμένοι οι ήρωες των ΗΠΑ και δύο πρόεδροι, ο Τζον Φ. Κένεντι και ο Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ.

Απών και από αυτήν την καθιερωμένη τελετή ήταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο Δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ, ο γηραιότερος εν ζωή πρώην πρόεδρος, στα 96 του χρόνια, δεν κατάφερε να ταξιδέψει από την Τζόρτζια στην Ουάσινγκτον.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε στον Λευκό Οίκο με την οικογένειά του, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του.

Με την στρατιωτική μπάντα και τη στρατιωτική πομπή να προηγείται, η λιμουζίνα που μετέφερε τον νέο πρόεδρο έφτασε στον Λευκό Οίκο, σε μια ομοσπονδιακή πρωτεύουσα που έμοιαζε με οχυρωμένο στρατόπεδο.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος διέσχισε τα τελευταία μέτρα πεζός περιτριγυρισμένος από τη σύζυγό του Τζιλ, τα παιδιά και τα εγγόνια του.