Στο ΣτΕ προσφεύγει η Ιερά Σύνοδος ενόψει του εορτασμού των Θεοφανείων

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας (4/1), αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε ότι η Εκκλησία να λειτουργήσει σύμφωνα με την προηγούμενη ΚΥΑ που είχε εκδοθεί για τους εορτασμούς Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, βάση της οποίας επιτρέπεται ο εορτασμός των Θεοφανείων με ανοιχτούς ναούς και παρουσία πιστών.

Αυτό έφερε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης, όπου με δική της ανακοίνωση κάλεσε την Εκκλησία να συμμορφωθεί με τα μέτρα. Μάλιστα, υπογράμμισε πως ο νόμος δεν γίνεται να εφαρμόζεται κατά το δοκούν και η κόντρα των δυο πλευρών έγινε πλέον σαφής προς πάσα κατεύθυνση.

Αναλυτικά η κυβερνητική απάντηση:

Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των Λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν οι Λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η Λειτουργία των Θεοφανείων.
Η ανάγκη να μη διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η Λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις Λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Ιερά Σύνοδος έκανε γνωστό πως θα προσφύγει στο ΣτΕ, ενάντια στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση ενόψει του εορτασμού των Θεοφανείων.