Έως το τέλος του μήνα είναι προγραμματισμένοι 4.413 πλειστηριασμοί

Έως το τέλος του μήνα οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί ανέρχονται σε 4.413, εκ των οποίων οι 2.040 αφορούν κατοικίες.

Το επόμενο τετράμηνο έχουν προγραμματιστεί να διενεργηθούν περισσότεροι από 8.000 πλειστηριασμοί, σαφώς λιγότεροι συγκριτικά με 12.315 το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και 11.908 το τελευταίο τετράμηνο του 2019. Αφορούν από σπίτια και καταστήματα, αλλά και θέσεις πάρκινγκ και χωράφια.

Την Τετάρτη 2/9 προσδιορίστηκαν στην πλατφόρμα e-auction 321 πλειστηριασμοί εκ των οποίων 157 ολοκληρώθηκαν, 10 ματαιώθηκαν και 146 ανεστάλησαν. Σημειώνεται ότι 79 πλειστηριασμοί εξ όσων ολοκληρώθηκαν αφορούσαν κατοικίες.

Ποιοι πλειστηριασμοί αναστέλλονται

Όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από 1 Ιανουαρίου 2021 «οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται. Βάσει όμως κριτηρίων, με πρώτο την κατάργηση του απόρρητου για κάθε περιουσιακό στοιχείο των ενδιαφερομένων, ώστε να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις και να μην διασώζονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, όπως, δυστυχώς, έχει επανειλημμένα συμβεί»

«Ειδικά για τα χρέη ευάλωτων φυσικών προσώπων και την αυτονόητη ηθική δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία τους, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ίσως και για αυτό προκαλούν και αντιστάσεις από την πλευρά των τραπεζών. Η επιλογή όμως είναι ξεκάθαρα πολιτική. Μετά την έγκαιρη προειδοποίηση για όποιον προσφεύγει στο στάδιο της ρύθμισης, θα αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Και μετά τη δίμηνη διαβούλευση οι πιο αδύναμοι θα λαμβάνουν ειδική επιδότηση επί των ρυθμισμένων δόσεων του νέου δανείου», όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός.

Τα δάνεια που έχουν πουληθεί

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η συνολική αξία των δανείων, που πωλήθηκαν σε διεθνείς επενδυτές, «άγγιξε» τα 30,8 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο έναντι 18,2 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2019, που αντιστοιχεί σε αύξηση 12,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.