Κατοικίδια στο αυτοκίνητο: Συμβουλές για την ασφάλεια τους

Η Nissan γιόρτασε τη National Dog Day στις ΗΠΑ στις 26 Αυγούστου, με συμβουλές για την ασφαλή μετακίνηση των κατοικίδιων, όταν ταξιδεύουν με αυτοκίνητο.

Για λόγους ευκολίας, κάποιοι  ιδιοκτήτες επιτρέπουν στα σκυλιά τους να καθίσουν στο πίσω κάθισμα ή τα τοποθετούν, ανεξέλεγκτα, στον χώρο των αποσκευών. Ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Αυτοκινητιστών  ανέφερε ότι 84% των Αμερικανών πραγματοποίησαν πρόσφατα μετακινήσεις  με το κατοικίδιο τους στο αυτοκίνητο, αλλά μόνο το 16% χρησιμοποίησε κάποιο σύστημα ασφαλούς μεταφοράς τους.  Στην ίδια μελέτη, ένας στους έξι παραδέχτηκε ότι οδηγούσε με τον σκύλο στην αγκαλιά του!

«Συχνά οι οδηγοί βγαίνουν στο δρόμο για μια βόλτα και ανοίγουν την πίσω πόρτα για να πηδήξει ο σκύλος μέσα. Με ένα μικρού κόστους  σύστημα μεταφοράς και σε  ένα ή δύο λεπτά, μπορείτε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας θα μετακινηθεί με ασφάλεια μέσα στο  αυτοκίνητο», δήλωσε ο Brandon Sanders, ειδικός ασφάλειας προϊόντων της μάρκας. «Ένα ανεξέλεγκτο κατοικίδιο ζώο μπορεί να  μας αποσπάσει την προσοχή και επίσης ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού για τους επιβαίνοντες».

Ασφαλίσετε σωστά ένα κατοικίδιο στο αυτοκίνητό σας

Αγκράφα: Ένας συνιστώμενος τρόπος για να ασφαλίσετε ένα κατοικίδιο ζώο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα λουρί τύπου σαμαριού στο κατοικίδιο,  στη θέση του πίσω καθίσματος. Περάστε τη ζώνη ασφαλείας μέσω ενός βρόχου στην πλάτη του σαμαριού ή κάτω από αυτή, συμβουλευόμενοι πάντοτε το εγχειρίδιο πληροφοριών του σαμαριού, σχετικά με την σωστή χρήση του, εντός του αυτοκινήτου. Αυτή είναι μια εξαιρετική λύση για να διασφαλιστεί ότι τα σκυλιά μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους παραμένουν καθισμένα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Πρόσδεση: Μια άλλη επιλογή είναι η  πρόσδεση των  κατοικίδιων ζώων, που συχνά αναφέρεται ως ζώνη ασφαλείας κατοικίδιου. Αυτός ο τύπος συγκράτησης προσφέρει μια ανέξοδη και γρήγορη λύση για την ασφάλεια των κατοικίδιων.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό το σύστημα συγκράτησης  προσαρμόζεται στο κολάρο ή το σαμάρι  του κατοικίδιου ζώου και συχνά προσαρτάται στο όχημά σας είτε περνώντας στην πόρπη της ζώνης ασφαλείας  ή στην  ειδική υποδοχή για το παιδικό κάθισμα, βοηθώντας τον σκύλο σας να μην κινείται μέσα στο όχημα.

Κλουβιά μεταφοράς: Η χρήση ενός ασφαλούς κλουβιού μεταφοράς  κατοικίδιων είναι ένας άλλος τρόπος για να ταξιδέψετε με ασφάλεια, παρέα με τον αγαπημένο σας σκύλο.  Τα μικρότερα σκυλιά μπορούν να φιλοξενηθούν σε ένα φορητό  κλουβί που μπορεί να ασφαλιστεί στα πίσω καθίσματα  χρησιμοποιώντας τις  ζώνες ασφαλείας και σε συνδυασμό με μαξιλάρια για να περιοριστεί η κίνηση.

Τα μικρότερα κλουβιά  μπορούν να τοποθετηθούν στο πάτωμα,  πίσω από ένα από τα μπροστινά καθίσματα. Τα μεσαία και μεγαλόσωμα κατοικίδια ζώα πρέπει να τοποθετούνται σε ένα ανθεκτικό κλουβί  που θα ασφαλίζεται στον χώρο αποσκευών σε SUV ή φορτηγά. Και στις δύο περιπτώσεις, το κλουβί πρέπει να στερεωθεί στο όχημα όσο το δυνατόν ασφαλέστερα.

Διαχωρισμός περιοχών: Τα διαχωριστικά της περιοχής του φορτίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διατηρήσουν τα κατοικίδια ζώα πίσω από την τελευταία σειρά καθισμάτων ενός SUV. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε τα μεγαλόσωμα σκυλιά μακριά από το χώρο των επιβατών, ενόσω  ταξιδεύετε.

Κάποια μοντέλα, όπως το νέο Nissan Rogue, που θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ το ερχόμενο φθινόπωρο, διαθέτουν  πολλά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν σωστή επιλογή για ιδιοκτήτες κατοικίδιων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

– Η πίσω πόρτα ανοίγει σχεδόν κατά 90 μοίρες, καθιστώντας την φόρτωση και την εκφόρτωση ογκωδών αντικειμένων, όπως ένα κλουβί, ευκολότερη από ποτέ.

– Το σύστημα διαχωρισμού του χώρου αποσκευών, προσφέρει επιλογές για την ασφαλή αποθήκευση των αξεσουάρ των κατοικιδίων όπως, μπολ, εργαλεία περιποίησης, τροφή κ.α.

– Το Rear Door Alert (RDA)  προσφέρει στον οδηγό μια ηχητική και οπτική υπενθύμιση, προκειμένου να ελέγχει τα πίσω καθίσματα κατά την έξοδό του  από το όχημα. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, καθώς οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μπορούν να αυξηθούν γρήγορα σε επικίνδυνα επίπεδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επιβαινόντων και των κατοικίδιων.

– Το διαθέσιμο σύστημα τριζωνικού  κλιματισμού δίνει στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων την ευελιξία να ρυθμίζουν τις θερμοκρασίες των πίσω καθισμάτων στο επιθυμητό επίπεδο για τα αγαπημένα τους κατοικίδια, ξεχωριστά από τον έλεγχο θερμοκρασίας στα μπροστινά καθίσματα.

– Οι διαθέσιμες πτυσσόμενες κουρτίνες και στις δύο πίσω πόρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την σκίαση των κατοικιδίων που ασφαλίζονται στα πίσω καθίσματα.

– Μια βαθιά «τσέπη» πίσω από τον θόλο του δεξιού τροχού, προσφέρει  μια έξυπνη λύση αποθήκευσης για αντικείμενα όπως μια φιάλη νερού για τις στάσεις του ταξιδιού.