Βηρυτό: Ανατινάχθηκαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, 100 νεκροί

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Βηρυτό από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο λιμάνι της πόλης, καθώς μέχρι στιγμής ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 100, ενώ τουλάχιστον 4.000 είναι οι τραυματίες στα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό.

Ad - Διαφήμιση

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και πυροσβέστες, οι οποίοι τραυματίστηκαν όταν έφτασαν στο σημείο έπειτα από την πρώτη έκρηξη.

Η τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου προήλθε από 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου. Το υλικό αυτό ήταν αποθηκευμένο για τουλάχιστον έξι χρόνια στο σημείο αυτό. Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη και αναμένεται να την κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε την Τρίτη στις 17:11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

Ο εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε σε πολλούς τομείς της πρωτεύουσας. Τζάμια καταστημάτων και σπιτιών έσπασαν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Μπαλκόνια έπεσαν από τα κτήρια.