Η μάχη για να βρεθεί το εμβόλιο που θα κινήσει τον κορονοϊό κορυφώνεται

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως αν δεν βρεθεί το εμβόλιο, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι κάτι περισσότερο από πιθανό. Μέχρι στιγμής, στον κατάλογο του ΠΟΥ υπάρχουν 124 υποψήφια εμβόλια για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Ad - Διαφήμιση

Από αυτά, τα δέκα εμβόλια προηγούνται, καθώς έχουν πλέον εισέλθει στο στάδιο της κλινικής αξιολόγησης σε ανθρώπους, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμη στο προκλινικό στάδιο, δηλαδή σε επίπεδο μελέτης στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα.

Τα μισά (πέντε) από τα εμβόλια που ήδη βρίσκονται στο κλινικό στάδιο είναι κινεζικά, τα τρία αμερικανικά, το ένα βρετανικό (της Οξφόρδης) και ένα είναι διεθνής συνεργασία. Η ανάπτυξη των 124 εμβολίων γίνεται με οκτώ διαφορετικές τεχνολογίες ή φαρμακευτικές πλατφόρμες (RNA, DNA, αδρανοποιημένος ιός κ.ά.).

Είναι μικρό το διάστημα από 12 έως 18 μηνών για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου. Θα απαιτηθούν «πολύ μεγάλες» κλινικές δοκιμές, που θα χρειαστούν αρκετούς μήνες, αν όχι χρόνια, για να ολοκληρωθούν όταν φτιάχνεις ένα εμβόλιο για εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια ανθρώπους και να είναι ασφαλές.