Τι είναι αυτές οι μαύρες βούλες στα παράθυρα των αυτοκινήτων

Οι μαύρες βούλες στα παράθυρα των αυτοκινήτων δεν βρίσκονται εκεί για διακοσμητικούς λόγους. Έχουν να κάνουν με το πώς φτιάχνονται τα παράθυρα των αυτοκινήτων και τη συγκολλητική ουσία που χρησιμοποιείται για να μένουν τα παράθυρα στη θέση τους.

Το υλικό έκανε τη δουλειά και με το παραπάνω, μόνο που αισθητικά δεν ήταν και τόσο ωραίο. Και τότε ανακαλύφθηκαν οι μαύρες γραμμές στο φινίρισμα των παραθύρων και μιας και μπαίνουν στον φούρνο, είναι σχεδόν άφθαρτες.

Επίσης η μαύρη αυτή ζώνη επιτελεί και μια δεύτερη λειτουργία, αποτρέπει την υπεριώδη ακτινοβολία να φθείρει το συγκολλητικό των παραθύρων.

Όσο για τις βούλες, αυτές έχουν διακοσμητικό ρόλο, ως ευχάριστη αισθητικά μετάβαση από τη χοντρή μαύρη γραμμή στη διαφάνεια του παραθύρου.

Και δεν τοποθετούνται στην τύχη, καθώς ακολουθούν τον κανόνα πως γίνονται μικρότερες και είναι πιο απομακρυσμένη η μία από την άλλη όσο απομακρύνονται από την άκρη.

Ακόμα κι αυτές έχουν όμως διπλή λειτουργία. Η άλλη τους δουλειά, πέρα από το οπτικό εφέ δηλαδή, είναι να παρέχουν έλεγχο της θερμοκρασίας κατά την κατασκευή του παραθύρου.

Για να καμφθεί το τζάμι του παρμπρίζ και των παραθύρων, το γυαλί θερμαίνεται. Και το γυαλί με τη μαύρη επίστρωση θερμαίνεται γρηγορότερα από το υπόλοιπο παράθυρο. Οι βούλες είναι τώρα εδώ για να κατανείμουν πιο ομοιόμορφα τη θερμότητα στις άκρες, αποτρέποντας το παρμπρίζ από το να σκεβρώσει από τη ζέστη.