Ημέρα εθνικού πένθους στην Αλβανία – 25 οι νεκροί από τον σεισμό

Ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων, τον τραυματισμό περισσοτέρων από 650 και την κατάρρευση δεκάδων κτιρίων στο Δυρράχιο και σε άλλες μικρότερες πόλεις, ακόμη και στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα.

Ο αριθμός των νεκρών θα ήταν μεγαλύτερος αν σχεδόν μία ώρα πριν την εκδήλωση του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ δεν είχε σημειωθεί μικρότερος σεισμός, της τάξης των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος έβγαλε πολύ κόσμο στον δρόμο και γλίτωσαν.

Ad - Διαφήμιση

Τα γεωδυναμικά ινστιτούτα έχουν καταγράψει πάνω από 200 μετασεισμούς.

Τα σωστικά συνεργεία επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων ανάμεσα στα χαλάσματα των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή τους, καθώς ένας δυνατός μετασεισμός είναι δυνατό να προκαλέσει νέα κατάρρευση.

Η νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και το σύνολο των κατοίκων δεν τόλμησε να επιστρέψει στα σπίτια του. Ολόκληρες οικογένειες πέρασαν τη νύχτα σε αντίσκηνα που τους παραχωρήθηκαν, ενώ για τις άμεσες ανάγκες τους, τους παραχωρήθηκαν κουβέρτες, φαγητό και νερό.

Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και δύο παιδιά.
Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι πάνω από 500 κτίρια στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές σε διάφορα επίπεδα, χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ ο στρατός επιχειρεί να κατασκευάσει κέντρα στέγασης σε ανοιχτούς χώρους κυρίως σε γήπεδα.