Στουπιά, μπιτόνια και γκαζάκια στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά της Εύβοιας

Την ώρα που συνεχίζεται η προσπάθεια για να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην Εύβοια, τα αρμόδια κλιμάκια της πυροσβεστικής έχουν στα χέρια τους σαφείς ενδείξεις για εμπρησμό από την περιοχή της Αγριλίτσας, το σημείο έναρξης της φωτιάς της Εύβοιας.

Ad - Διαφήμιση

Εντόπισαν ίχνη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα) και κάποια φιαλίδια υγραερίου, τα οποία όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την εμπρηστική ενέργεια.

Εχουν λάβει τουλάχιστον 25 καταθέσεις κατοίκων, οι οποίοι αναφέρουν ύποπτες κινήσεις ατόμου με μοτοσικλέτα και ενός ακόμη με αυτοκίνητο στην περιοχή, χωρίς προς το παρόν να έχουν δώσει στοιχεία ταυτότητας των συγκεκριμένων οχημάτων.

Ολονύκτια ήταν η μάχη των πυροσβεστών για να απομακρύνουν κάθε κίνδυνο αναζωπύρωσης ή δημιουργίας νέων μετώπων.  Με τη βοήθεια των χαμηλής έντασης ανέμων, οι πυροσβέστες μπόρεσαν να οριοθετήσουν τη φωτιά μέσα στη χαράδρα πριν το χωριό Πλατανιά και το ξημέρωμα της σημερινής ημέρας δίνει μια πολύ καλύτερη εικόνα, καθώς δεν υπάρχει αυτή την ώρα ενεργό μέτωπο.

Οι πυροσβέστες δεν κρύβουν την αγωνία τους για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων. ‘Ολη τη νύχτα στη μάχη βρισκόταν 390 πυροσβέστες με 101 οχήματα και 172 άτομα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, όπως επίσης και επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού.

Την ίδια στιγμή τα χωματουργικά μηχανήματα μέσα στη νύχτα προσπαθούσαν να διαμορφώσουν σημεία με ζώνες πυρασφάλειας, έτσι ώστε να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα αναζωπύρωσης ή επέκτασης, αλλά και κάθε κίνδυνο για τα χωριά.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι οι εναέριες ρίψεις νερού από 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά έχει κάψει 24.000 στρέμματα γης από τα οποία περισσότερα από 10.000 στρέμματα είναι συμπαγές πευκοδάσος.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους και μετρούν τις πληγές τους.