21.3 C
Peristeri
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
Αρχική Διεθνή Παγκόσμιος θρήνος για την Παναγία των Παρισίων

Παγκόσμιος θρήνος για την Παναγία των Παρισίων

Όχι μόνο το Παρίσι αλλά ολόκληρος ο κόσμος θρηνεί σήμερα για την ανυπολόγιστη καταστροφή που έπληξε ένα από τα σημαντικότερα σύμβολά του, τον καθεδρικό ναό των Παρισίων, την εμβληματική Νοτρ Νταμ ή Παναγία των Παρισίων.

Ad - Διαφήμιση

Χρειάστηκαν οκτώμιση ώρες για να καταστρέψει η φωτιά αριστουργήματα της χριστιανικής τέχνης οκτώμιση ολόκληρων αιώνων.

Ευτυχώς το κύριο μέρος του κτιρίου και δύο πύργοι έχουν διασωθεί.

Οι Γάλλοι αστυνομικοί και πυροσβέστες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να καταφέρουν να μεταφέρουν έγκαιρα έξω από την Παναγία των Παρισίων τα έργα τέχνης που κοσμούν για αιώνες την Παναγία των Παρισίων, καθώς πρόκειται για ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό, έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter ότι αρκετά από τα έργα τέχνης έχουν πλέον μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, ευχαριστώντας τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς και τους δημοτικούς υπαλλλήλους για την ανθρώπινη αλυσίδα που σχημάτισαν.

Το χρονικό της καταστροφής

Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, πέντε ή έξι λεπτά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών από τα συνεργεία ανακαίνισης. Οι εργάτες αποχώρησαν στις 18:45 (τοπική ώρα) και γύρω στις 18:50 ή 18:51, άρχισαν να βγαίνουν καπνοί. Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώθηκε από το κτίριο, ενώ οι φλόγες πεταγόντουσαν πολλά μέτρα στον ουρανό.

Οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την έρευνα ανακοίνωσαν ότι σε πρώτη φάση αντιμετωπίζουν τη μεγάλη φωτιά στην Παναγία των Παρισιών ως ατύχημα.