Τραμπ: Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συγχαρητήριο μήνυμα που απηύθυνε στο Σκοπιανό ομόλογό του Γκιόργκι Ιβάνοφ, με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας που εορτάζεται στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ad - Διαφήμιση

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει πως τα Σκόπια «έχουν πολλά για τα οποία μπορούν να είναι υπερήφανα φέτος», ενώ αναφέρει την «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών που επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα». Ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει στο μήνυμά του πως η Συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ «θα ενισχύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σ’ ολόκληρη την περιοχή».

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε από τα Σκόπια ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να δεχτεί τη χώρα ως το 30ο μέλος της, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ,  τόνισε ότι στις 12 Ιουλίου, το ΝΑΤΟ απηύθυνε πρόσκληση στα Σκόπια, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη με την Ελλάδα, για το ζήτημα της ονομασίας.

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ο λαός των Σκοπίων θα αποφασίσει αν θα την διαβεί», ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας: «Το μέλλον σας είναι στα δικά σας χέρια».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση του δημοψηφίσματος για την ονομασία σε λίγες εβδομάδες. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία θα στηρίξει τη συμφωνία της ονομασίας, σημειώνοντας ότι ο λαός των Σκοπίων θα πρέπει να αποφασίσει ελεύθερα.

Κοτζιάς: Η ΝΔ είχε προτείνει το «Βόρεια Μακεδονία» και μάλιστα χωρίς «erga omnes» (έναντι πάντων). Ειδικότερα για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «είναι μία συμφωνία αποτέλεσμα διαλόγου, κουλτούρας, συναίνεσης και ευθύνης απέναντι στην περιοχή και στο μέλλον της». Και συμπλήρωσε: «Είναι μια συμφωνία που κατάφερε να κερδίσει ένα όνομα και μάλιστα erga omnes, που όπως δείχνουν όλα τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων του 2007-2008, επροτάθη από την τότε υπουργό Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας χωρίς επιτυχία.