Σύντομα η περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αθηνών θα στεγαστεί στην πόλη μας, στο εντυπωσιακό κτίριο το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στον σταθμό του μετρό του Αγίου Αντωνίου και στην συμβολή των οδών Δημητρίου Γούναρη και Πλαπούτα, σε έναν χώρο, όπου το συνολικό εμβαδόν του ισογείου του και των έξι ορόφων που έχει είναι 2.797 τ.μ., ενώ το συγκεκριμένο κτίριο περιλαμβάνει δύο ακροατήρια, γραφεία τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν τις διευρυμένες ανάγκες του Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα πάντα και με τον νέο Δικαστικό Χάρτη, καθώς θα έχει και αρκετούς βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους, όπως πχ. θέσεις στάθμευσης, αλλά και χώρους με πρόσβαση για συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα.
Για το Πρωτοδικείο Αθηνών στο Περιστέρι, μίλησαν στην “Πρώτη του Περιστερίου”, δύο απο τους καλύτερους και γνωστούς δικηγόρους της Αθήνας και της πόλης μας, ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κύριος Γιώργος Χ. Πετράκης, του οποίου το δικηγορικό του γραφείο μαζί με τους συνεργάτες του, βρίσκεται στην οδό Δημητρίου Γούναρη 4Α στο Περιστέρι (τηλ: 210.5787752) και ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο κύριος Γιώργος Αριστ. Πήτας, του οποίου το δικηγορικό του γραφείο βρίσκεται στην οδό Δημητρίου Γούναρη 2 στο Περιστέρι (τηλ: 210.5770890).

Αρχικά ο κύριος Πετράκης μας είπε τα εξής: “Πρόκειται για μια κτιριακή τομή και δικαστική αναβάθμιση στην πόλη μας. Ειναι ένα σύγχρονο κτίριο, είναι λειτουργικό και αντάξιο της υποδομής που θα απαιτηθεί για την νέα δικαστηριακή κατάσταση. Θα απαρτηθεί από νέους και παλιούς ικανούς δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους της ευρύτερης περιοχής μας. Το Περιστέρι αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι είναι η Μητρόπολη της Δυτικής Αθήνας και η πράξη της πολιτείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει την σπουδαία αναβάθμιση της πόλης μας.

Στην συνέχεια ο κύριος Πήτας μας δήλωσε:
“Μεγάλη κατάκτηση για το Περιστέρι, η δημιουργία Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Αθηνών .Η δημιουργία Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Αθηνών στο Περιστέρι, αποτελεί την αυτονόητη αναγνώριση της Πολιτείας ότι ο Δήμος μας αποτελεί το Μητροπολιτικό Κέντρο της Δυτικής Αθήνας. Η λειτουργία του Πρωτοδικείου στο Περιστέρι, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες και τις προγραμματισμένεςυποδομές, όπως η ύπαρξη τριών σταθμών του Μετρό και η εν εξελίξει επέκτασή του, τα δύο υπό δημιουργία πολυώροφα δημοτικά πάρκινγκ, ενός στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου ( έναντι ΟΤΕ) και δεύτερου πλησίον του σταθμού ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ (Πρόνοια), θα αναδείξει ακόμα περισσότερο την πόλη μας και θα την κάνει πραγματικό κέντρο των εξελίξεων στη Δυτική Αθήνα.Το Περιφερειακό Πρωτοδικείο του Περιστερίου είναι κατά τόπο αρμόδιο για την δικαστική εξυπηρέτηση των κατοίκων του Περιστερίου, των Αγίων Αναργύρων, του Καματερού του Ιλίου και της Πετρούπολης. Η προγραμματισμέν η μεταστέγαση του Πρωτοδικείου, από το κτίριο του πρώην Ειρηνοδικείου στην οδό Παρασκευοπούλου και Κρητών, σε ένα σύγχρονο κτήριο στην οδό Δημητρίου Γούναρη 1, παραπλεύρως του σταθμού ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ του ΜΕΤΡΟ, θα διευκολύνει σημαντικά τις μετακινήσεις των κατοίκων των Δήμων της αρμοδιότητάς του , με οποιαδήποτε ιδιότητα και αν γίνεται η προσέλευσή τους στο δικαστήριο (ενάγοντες, εναγόμενοι, μάρτυρες κλπ) , καθώς επίσης και τους λειτουργούς της δικαιοσύνης (δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι). Η ίδρυση στο Περιστέρι της Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Αθηνών θα απαλλάξει τους κατοίκους των Δήμων της αρμοδιότητάς του από την ανάγκη μετακίνησης στο κέντρο της Αθήνας για τις δικαστικές τους υποθέσεις. Για να μη επιβαρυνθεί όμως ιδιαίτερα η κυκλοφορία οχημάτων στο Περιστέρι, είναι ανάγκη να επισπευσθεί η επέκταση της γραμμής του ΜΕΤΡΟ, μετά τον σταθμό της ΑΝΘΟΥΠΟΥΛΗΣ, προς ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, ΙΛΙΟ, ΚΑΜΑΤΕΡΟ, ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ.”










