Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία

Νέα δέσμη οικονομικών μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κοροναϊού, ανακοινώνουν αυτήν την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ad - Διαφήμιση

Αναλυτικά:

-Δεν υφίσταται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3%.

-Θεσμοθετείται ειδικό επενδυτικό ταμείο.

– Ο,τι χρειαστεί το υπουργείο υγείας για την αποφυγή μετάδοσης του ιού θα την έχει.

Πρώτον αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων στους κλάδους που πλήττονται δραστικά από τον ιό. Προϋπόθεση της αναστολής η διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Αναστέλλονται για 4 μήνες:

-Καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ

-Καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών

-Καταβολή δόσεων και ρυθμίσεων

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων εφόσον διατηρούν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίες.

Εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους με κρατική εντολή θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ

Αφορά 500.000 εργαζόμενους. Το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

-Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται η αναστολή των πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων για 4 μήνες.

-Μείωση ΦΠΑ στο 6% σε προϊόντα όπως οι μάσκες τα γάντια τα αντισηπτικά και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή.

Αντικειμενικές αξίες: Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 να βασιστεί στο υφιστάμενο καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές να εφαρμοστούν την επόμενη χρονιά.