Τις δεσμεύσεις της Πολιτείας για τα κτίρια της Κυψέλης που επηρεάστηκαν από τη διάνοιξη της σήραγγας της Γραμμής 4 του Μετρό επανέλαβε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος. Ο κ. Ταχιάος σημείωσε ότι, έχοντας θητεύσει επί είκοσι χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, θεώρησε υποχρέωσή του να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του Δημάρχου Αθηναίων.
Ad - Διαφήμιση
Ο Υφυπουργός έκανε σαφές ότι:
- Ο μετροπόντικας (TBM) δεν θα ξεκινήσει ξανά αν δεν ολοκληρωθούν και συμφωνηθούν η μελέτη και τα πρωτόκολλα, τα οποία θα παρουσιαστούν δημόσια, και αν δεν διασφαλιστεί ότι οι επιπτώσεις στα κτίρια πάνω από το μηχάνημα και σε όσα θα συναντήσει στη συνέχεια θα είναι απολύτως ανεκτές. Οι εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων δεν αποτελούν κλειστή μεθοδολογία, και η Ελληνικό Μετρό έχει ζητήσει νέο πρωτόκολλο για τη συνέχιση της διάνοιξης.
- Τα κτίρια, με δαπάνες της αναδόχου κοινοπραξίας όπως επιβάλλει η σύμβαση, θα επανέλθουν στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν πριν από τη διέλευση του μηχανήματος και σε καλύτερη ακόμη. Το μέτρο των αποκαταστάσεων θα το ορίσουν οι πραγματογνωμοσύνες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
- Με εντολή του, η Ελληνικό Μετρό έχει ήδη ζητήσει από την ανάδοχο κοινοπραξία να επαναλάβει με ιδιαίτερη σχολαστικότητα τις απογραφές όλων των κτιρίων του κέντρου της Αθήνας στη ζώνη από την οποία θα περάσει το μηχάνημα.
- Οι μελέτες τρωτότητας των τριών κτιρίων, που δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί, όπως και οι νεότερες μετρήσεις των καθιζήσεων, θα δοθούν αμέσως στους εμπειρογνώμονες του Δήμου.
Από την αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Ταχιάος ξεκαθάρισε τη διάθεσή του, απαντώντας στις παρεμβάσεις εκπροσώπων κατοίκων: «Δεν πρόκειται να “τσιμπήσω” σε κάτι που θα οδηγήσει σε πολιτική αντιπαράθεση. Είναι προσωπική μου στάση και ένα μάθημα που το έχω ζήσει στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να είμαι αυτός που θα συνεργήσει, και αυτό αφορά το σύνολο της κυβέρνησης, ώστε να γίνει η Κυψέλη μια μαύρη τρύπα για το Μετρό της Αθήνας. Δεν το θέλει η Αθήνα, δεν το θέλει ο Δήμος, δεν το θέλει ο Δήμαρχος».
Για τη δήλωσή του ότι δεν θα νοίκιαζε ένα από τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, εξήγησε: «Αν έβγαινα και έλεγα ότι το νοικιάζω, τι θα λέγατε; Συμμερίζομαι την ανησυχία των κατοίκων. Θα ήμουν κι εγώ ανήσυχος, ας είμαι και μηχανικός». Και έθεσε το μέτρο για την Πολιτεία: «Η δική μου δουλειά και η δουλειά της Ελληνικό Μετρό είναι, την επομένη των αποκαταστάσεων, να μπορεί ο καθένας να πάει να νοικιάσει ένα σπίτι στην Κυψέλη από αυτά ακριβώς τα σπίτια».
Ο Υφυπουργός υπενθύμισε ότι το μηχάνημα σταμάτησε ακριβώς επειδή οι καθιζήσεις ενεργοποίησαν τα επίπεδα επιφυλακής και συναγερμού, όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα, και επανέλαβε ότι από το έδαφος δεν βγήκε ποτέ τσιμέντο, ούτε διαλύθηκε ο αθηναϊκός σχιστόλιθος. Τα υλικά που εμφανίστηκαν στην επιφάνεια βρήκαν δίοδο από παλιό πηγάδι που είχε μετατραπεί σε βόθρο, φαινόμενο άσχετο με τις καθιζήσεις.






