Νέα μεγάλη δωρεά €11.000.000 προς την Εθνική Λυρική Σκηνή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε τη Δεύτερα 1η Ιουλίου η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, ανακοίνωσε τη συνέχιση της υποστήριξης του ΙΣΝ προς την ΕΛΣ, με νέα διετή δωρεά ύψους €11.000.000, με βασικό στόχο την εκ νέου στήριξη της καλλιτεχνικής εξωστρέφειάς της σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης, ανακοίνωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για τη σεζόν 2024-2025, το οποίο θα ενισχυθεί μέσα από τη νέα δωρεά του ΙΣΝ.

Ad - Διαφήμιση

Η νέα διετής δωρεά (2024-2026) έρχεται μετά την ολοκλήρωση της τετραετούς δωρεάς εξωστρέφειας (2019-2023) του ΙΣΝ προς την ΕΛΣ. Συγκεκριμένα, το ΙΣΝ ενέκρινε νέα δωρεά ύψους €10.000.000 και παράλληλα προτίθεται να διαθέσει επιπλέον €1.000.000 για τους ίδιους σκοπούς, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΛΣ θα εξασφαλίσει αντίστοιχου ύψους χρηματοδότηση από άλλες πηγές (matching funds) προερχόμενες από το εξωτερικό.

Η δωρεά, που αφορά τις καλλιτεχνικές περιόδους 2024-25 και 2025-26, περιλαμβάνει 5 βασικούς άξονες. Έρχεται να αναπτύξει περαιτέρω την καλλιτεχνική εξωστρέφεια της ΕΛΣ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω της συνέχισης της πολιτικής διεθνών συμπαραγωγών, των μετακλήσεων κορυφαίων καλλιτεχνών και ενός προγράμματος διεθνών περιοδειών. Επιπλέον, στο πλαίσιο της νέας δωρεάς, έμφαση δίνεται στην πραγματοποίηση περιοδειών της ΕΛΣ στην ελληνική περιφέρεια, με αποστολή την ενίσχυση της προσβασιμότητας του έργου της σε ένα ευρύτερο κοινό εντός της χώρας. Παράλληλα, η ΕΛΣ, με τη στήριξη της δωρεάς του ΙΣΝ, θα υλοποιήσει ένα σχέδιο ανάπτυξης για την προσέλκυση χρηματοδοτών και στρατηγικών χορηγικών συνεργασιών, προερχόμενων κυρίως από το εξωτερικό, για τη διασφάλιση του υψηλού επιπέδου του προγραμματισμού της ΕΛΣ και στο μέλλον. Ο τρίτος άξονας αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής της, για τη διάθεση σε κάθε παράστασή της στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ενός συγκεκριμένου αριθμού δωρεάν εισιτηρίων για ομάδες πληθυσμού που έως τώρα δεν είχαν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το έργο της. Επιπλέον, με τη νέα δωρεά του ΙΣΝ, η ΕΛΣ θα συνεχίσει την προβολή του έργου της σε Ελλάδα και εξωτερικό με καμπάνιες επικοινωνίας και για τα δύο επόμενα χρόνια θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό του περιεχομένου της διαδικτυακής τηλεόρασης GNO TV, καθώς και τη συνεργασία με διεθνή τηλεοπτικά κανάλια της Όπερας. Τέλος, αλλά ιδιαίτερα σημαντικός άξονας της δωρεάς είναι αυτός της επένδυσης στην εκπαίδευση και κατάρτιση του καλλιτεχνικού δυναμικού της.