ΚΚΕ: Να παρθούν μέτρα ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας Αγίων Αναργύρων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας από Βουλευτές του ΚΚΕ

Να παρθούν μέτρα ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας Αγίων Αναργύρων

Στις 4 Μάρτη, στο Κέντρο Υγείας Αγίων Αναργύρων σταμάτησαν να εργάζονται με δικαστική απόφαση 12 γιατροί από τους 50, ενώ το επόμενο διάστημα συνταξιοδοτούνται τουλάχιστον άλλοι 7 γιατροί. Οι δυο από τους 12 γιατρούς ήταν παθολόγοι-οικογενειακοί γιατροί, με συνέπεια χιλιάδες ασθενείς, που παρακολουθούσαν να μένουν στον αέρα, καθώς παραμένει μόνο ένας παθολόγος.
Το Κέντρο Υγείας Αγίων Αναργύρων είναι το μοναδικό κέντρο υγείας της περιοχής, που εξυπηρετεί 4 δήμους (Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Πετρούπολης, Άνω Λιοσίων και μεγάλο τμήμα του δήμου Ιλίου), με τρεις υποστελεχωμένες υπομονάδες. Καλείται να καλύψει τις ανάγκες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας περισσότερων από 253.000 κατοίκων, μόλις με 38 γιατρούς. Η υποβάθμιση και υποστελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην περιοχή οδηγεί τον εργατικό-λαϊκό κόσμο σε πολύμηνη αναμονή για ραντεβού σε γιατρό, ακόμη και βασικών ειδικοτήτων.
Υπάρχουν μέρες της εβδομάδας που δεν υπάρχει παιδίατρος. Το μικροβιολογικό τμήμα λειτουργεί με μια νοσηλεύτρια και στο ακτινολογικό τμήμα το μηχάνημα είναι απαρχαιωμένο. Γυναικολόγος, Οφθαλμίατρος και Δερματολόγος δεν υπάρχει. Πέρα από τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι εδώ και τρεις μήνες δε λειτουργεί ούτε το τηλεφωνικό κέντρο.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εκρηκτική, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, τόσο των νοσοκομείων, όσο και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι επιτακτική ανάγκη η πρόσληψη όλου του αναγκαίου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με μόνιμη και σταθερή εργασία, όπως και η δημιουργία και στελέχωση Κέντρων Υγείας σε κάθε Δήμο για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την εξυπηρέτηση όλων των εργαζομένων, του λαού των περιοχών.
Η κατάσταση αυτή, που δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά κανόνα στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι απόρροια της πολιτικής όλων των ως τώρα κυβερνήσεων στην Υγεία, που από τη μία θεωρεί τις κρατικές δαπάνες υγείας ως κόστος και από την άλλη πριμοδοτεί με κάθε τρόπο τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο οποίος είχε 3,9 δις κέρδη το 2023 και δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Υγεία, ενώ ο λαός ξαναπληρώνει για υπηρεσίες που έπρεπε να είναι δωρεάν.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
– Να καλυφθούν στο Κέντρο Υγείας Αγίων Αναργύρων άμεσα τα κενά σε μια σειρά βασικές ειδικότητες (παθολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, ενδοκρινολόγοι, ρευματολόγοι κ.α.) με μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
– Να στελεχωθεί με το απαραίτητο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, και να εξοπλιστεί με την σύγχρονη και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.
– Το Κέντρο Υγείας Αγίων Αναργύρων να μετατραπεί σε 24ωρης λειτουργίας, να υπάρχει δυνατότητα βραχείας νοσηλείας, και να αναπτυχθεί Κέντρο Ψυχικής Υγείας και όλα τα προγράμματα φροντίδας, προστασίας και αποκατάστασης των ΑμεΑ.
– Να συνδεθεί το Κέντρο Υγείας με τους χώρους δουλειάς με γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφάλειας, με τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα αθλητικά κέντρα της περιοχής.

Ad - Διαφήμιση

Οι Βουλευτές
Δάγκα Βιβή
Αμπατιέλος Νίκος
Γκιόκας Γιάννης
Διγενή Σεμίνα
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω
Κτενά Αφροδίτη
Παφίλης Θανάσης
Τσοκάνης Χρήστος