Σε ένα ζωντανό μελίσσι μετατράπηκε ο Πύργος Βασιλίσσης στο Ίλιον

Σε ένα ζωντανό μελίσσι μετατράπηκε ο Πύργος Βασιλίσσης στο Ίλιον, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καθώς μεγάλος αριθμός παιδιών με τις οικογένειές τους συμμετείχαν σε βιωματικές, ψυχαγωγικές δράσεις αλληλεπίδρασης με θέμα το περιβάλλον. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τίμησε αυτήν τη σημαντική ημέρα, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να αναγνωρίσουν μέσα από δημιουργικά, εικαστικά και θεατρικά παιχνίδια την ουσιαστική σύνδεσή μας με τη φύση και την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε.

Ad - Διαφήμιση

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, και η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος», κ. Χρυσούλα Κούρτελη, χαιρέτησαν την εκδήλωση και αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, και ιδιαιτέρως των παιδιών, για θέματα προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάστηκε το 1974 και σήμερα αποτελεί την κεντρική ημέρα εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο για κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η θαλάσσια και ατμοσφαιρική ρύπανση, ο υπερπληθυσμός, η βιώσιμη κατανάλωση, η προστασία της βιοποικιλότητας και των δασών.

Το κτήμα και οι αμπελώνες του Πύργου Βασιλίσσης – εντός του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον – αποτελούν έναν ιστορικό χώρο της Αττικής, όπου γεννήθηκαν οι πρώτες πρότυπες αγροτικές εγκαταστάσεις για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωπονίας. Το πάρκο, με έκταση 1.000 στρεμμάτων βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της Αθήνας, αποτελώντας παράλληλα ένα μοναδικό σημείο φιλοξενίας άγριας ζωής και ποικιλομορφίας της αττικής βλάστησης, ιδανικό για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων της Ημέρας Περιβάλλοντος, που οργανώθηκαν από το ΥΠΕΝ, τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικά δρώμενα, κατασκευές/χειροτεχνίες και εικαστικά, ομαδικά παιχνίδια, θεματικές μασκώτ και ψυχαγωγικές δράσεις. Το περιεχόμενο των δράσεων είχε ως αντικείμενο κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η θαλάσσια και ατμοσφαιρική ρύπανση, η ανακύκλωση και η επανάχρηση, η φύτευση σε κήπους και η φροντίδα της χλωρίδας, η προστασία της βιοποικιλότητας και των δασών, η κλιματική αλλαγή. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με όμορφες χειροτεχνίες και κατασκευές που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά και έλαβαν μαζί τους, ως αναμνηστικά, συμμετέχοντας στα ομαδικά εικαστικά και θεατρικά παιχνίδια δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης.

Περισσότερες πληροφορίες:

Web-site www.environmentdaypen.gr