Η Κυβέρνηση δηλώνει πως στηρίζει έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο 

 Η Κυβέρνηση ανακοινώνει με πιο τρόπο στηρίζει τον αγροτικό κόσμο 

Ad - Διαφήμιση

“Η Κυβέρνηση απέδειξε έμπρακτα ότι βρίσκεται, σταθερά, στο πλευρό των  αγροτών μας. Από την συγκρότησή της προχώρησε όχι μόνο σε γενικές φοροελαφρύνσεις, αλλά και σε επιμέρους  ρυθμίσεις για τον αγροτικό κόσμο  όπως:

-Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022 και το 2023.

-Η κάλυψη σε ποσοστό 90% των αυξήσεων στα τιμολόγια αγροτικού ρεύματος.

-Η μόνιμη υπαγωγή στον υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6% των ζωοτροφών και των λιπασμάτων.

-Η μείωση του φορολογικού συντελεστή των κερδών των συλλογικών αγροτικών σχημάτων από το 13% στο 10%.

-Η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς παράκτιας αλιείας.

-Η απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.

-Η νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.

– Η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα.

– Η ενίσχυση περίπου 102.000 επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, με ποσό 258 εκατ. ευρώ, μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Στο ίδιο διάστημα, η Κυβέρνηση διέθεσε σημαντικούς πόρους για αποζημιώσεις και έκτακτες ενισχύσεις για τη ζωική και φυτική παραγωγή, που φτάνουν μέχρι  το τέλος Μαΐου τα 1,8 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται από την Μ. Τετάρτη -και θα ολοκληρωθούν έως τις 10 Μαΐου- καταβολές για αποζημιώσεις και έκτακτες ενισχύσεις συνολικού ύψους 155 εκατ. ευρώ. Παράλληλα  υποβάλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια δεύτερη δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων για επιπλέον 30 εκατ. ευρώ βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων. Έτσι, το συνολικό ποσό των προγραμματισμένων πληρωμών (από τον ΕΛΓΑ, από τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας και από το προσωρινό πλαίσιο για την Ουκρανική κρίση) θα ξεπεράσουν τα 185,8 εκατ. ευρώ.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, οι αγρότες μας, οι γεωργοί  και οι κτηνοτρόφοι  -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- μπορούν σήμερα να διαπιστώνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας. Τις οικονομικές ενισχύσεις, αλλά και τις πρωτοβουλίες, για να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες της παραγωγής και της διακίνησης των προϊόντων. Ταυτόχρονα ξεκινήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να εκσυγχρονιστεί συνολικά ο πρωτογενής τομέας. Να κάνει βήματα στην καλύτερη οργάνωση, στην εξωστρέφεια, στα συνεταιριστικά σχήματα, σε κίνητρα για να γυρίσουν οι νέοι μας στο χωράφι. Και φυσικά στη σύνδεση των μοναδικών μας προϊόντων, με την μεταποίηση, τη βιομηχανία τροφίμων, τον τουρισμό. Και αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα της νέας τετραετίας. Έτσι ώστε να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει -σε ένα προνομιακό για την ελληνική οικονομία τομέα- από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μας το επιτρέπει ο φυσικός μας πλούτος, αλλά προφανώς και οι ικανότητες των ανθρώπων της υπαίθρου. Είναι μια βασική προϋπόθεση για να μπορούμε να συνεχίσουμε, να προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά και μπροστά”.