Νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας υλοποιεί η κυβέρνηση

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας 

Ad - Διαφήμιση

Παράλληλα, η Κυβέρνηση -με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή- δίνει συνέχεια στο μεταρρυθμιστικό έργο της και παράλληλα προχωρά στην υλοποίηση ενός νέου πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, αποδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά, ότι βρίσκεται, σταθερά, στο πλευρό του κάθε πολίτη, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ήδη το σύνολο μέτρων στήριξης διαμορφώνεται στο τρίτο υψηλότερο -ως ποσοστό του Α.Ε.Π.- σε ολόκληρη την Ευρώπη, και ενισχύεται, πάντοτε όμως ανάλογα με τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο, χωρίς να υποθηκεύεται η αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα. Ανάμεσα στα άλλα στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

–Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς ωφελήθηκαν λίγο ή και καθόλου από την αύξηση της τάξεως του 7,75% που ξεκίνησε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2023. Με την ενίσχυση αυτή καλύπτεται το σύνολο των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και αποδοχές κύριας σύνταξης έως και 1.600 ευρώ το μήνα.

–Νέες ρυθμίσεις  για οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.  Συγκεκριμένα: Παρέχεται, για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές ή ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως την 31η Ιουλίου 2023. Επιπλέον, παρέχεται δυνατότητα ρύθμισης τμηματικής καταβολής των βεβαιωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023, σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις σε οφειλέτες που ήταν συνεπείς φορολογούμενοι μέχρι την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Πέρα από αυτά, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται  ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες:

-Συνεχίζεται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2023.

-Παρατείνεται έως και το τέλος του έτους η υπαγωγή σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., 13%, ή υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., 6%, κατά περίπτωση, σε μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες.

-Καταργείται το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος όταν ο φόρος που προκύπτει προς καταβολή, ανέρχεται έως 100 ευρώ.

-Δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους, καταβάλλοντας τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας με βάση τους μήνες μετά την άρση της ακινησίας.

-Εισάγονται ρυθμίσεις για την επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας προκαταβολής επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής.

-Χορηγείται παράταση τριών μηνών για την υποβολή νέων αιτήσεων στο καθεστώς του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για την προσέλκυση επενδυτών και μια σειρά από άλλα μέτρα.