Εκρέμ Ιμάμογλου: «Παραδίδω την Προεδρία στον φίλο μου Κώστα με μεγάλη χαρά και ανακούφιση»

Εντυπωσιακή συμμετοχή των ελληνικών πόλεων – Αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας για την περιφερειακή ανάπτυξη της περιοχής

Ad - Διαφήμιση

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ισχυρή εκπροσώπηση των ελληνικών πόλεων στο Δίκτυο, καθώς ήδη, μαζί με την Αθήνα άλλοι 38 μικροί και μεγάλοι δήμοι αποτελούν μέλη του Β40. «Όπως κάθε δίκτυο είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και η εμβέλειά του. Κάθε νέο μέλος αποτελεί έναν ακόμα πυλώνα στις γέφυρες συνεργασίας που χτίζουμε. Από την ίδρυσή του το Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη μέχρι σήμερα τα 22 ιδρυτικά μέλη έχουν ενισχυθεί με 27 καινούργια. Και αναμένουμε με χαρά ακόμη περισσότερα. Οφείλω να υπογραμμίσω πως η ελληνική συμμετοχή είναι εντυπωσιακή. Μαζί με την Αθήνα συνολικά 39 δήμοι εκπροσωπούνται και αναδεικνύουν τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας για την περιφερειακή ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και τη δίψα των Ελλήνων για ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία και αλληλεγγύη».

Ο κ. Μπακογιάννης εξήρε την Προεδρία Ιμάμογλου, επισημαίνοντας ότι πέτυχε πάρα πολλά, βάζοντας ψηλά τον πήχη και για την Αθήνα.

Εκρέμ Ιμάμογλου: «Παραδίδω την Προεδρία στον φίλο μου Κώστα με μεγάλη χαρά και ανακούφιση»

Ο κ. Ιμάμογλου, αφού πρώτα συνεχάρη τον Δήμαρχο Αθηναίων για τη δυναμική συμμετοχή των πόλεων στη Σύνοδο της Αθήνας, τόνισε: «Παραδίδω τη θητεία της Προεδρίας του Δικτύου Β40 στον φίλο μου Κώστα με μεγάλη χαρά και ανακούφιση».

Ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, αναφέρθηκε στη σημασία της ισχυρής γέφυρας συνεργασίας που έχουν χτίσει τα τελευταία χρόνια οι δύο πόλεις και στον κοινό αγώνα για την εδραίωση της δημοκρατίας στα Βαλκάνια. «Μόνο αν παραμείνουμε μαζί, αλληλέγγυοι, μπορούμε να προστατεύσουμε τα δημοκρατικά επιτεύγματα. Διότι σήμερα ο αγώνας για τη δημοκρατία δεν είναι εθνικός, αλλά διεθνής. Διότι η δημοκρατία γεννήθηκε σε πόλεις όπως η Αθήνα, και είναι αυτές οι ίδιες πόλεις στις οποίες σήμερα δίνεται ο αγώνας για δημοκρατία».

Ειδικότερα για το μέλλον της περιοχής, ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, σημείωσε: «Όταν κοιτάζω τα Βαλκάνια, δεν βλέπω το “χθες” όπου κυβερνούν βασιλιάδες, Καίσαρες και Σουλτάνοι, αλλά βλέπω το ισότιμο, πλούσιο, χαρούμενο και δημοκρατικό “αύριο” που χτίζεται από δημιουργικούς ανθρώπους κάθε εθνότητας και θρησκείας». […] Έχουμε πει πως “μαζί είμαστε πιο δυνατοί”», και πρόσθεσε: «Βάλαμε τα θεμέλια για μια βιώσιμη συνεργασία, που έχει προτεραιότητα την ισότητα και τη δημοκρατία. […] «Μοιραζόμαστε τις κοινές αξίες που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, της πλουραλιστικής δημοκρατίας».

Ο κ. Ιμάμογλου, στέλνοντας μήνυμα ενότητας των δύο λαών, είπε χαρακτηριστικά : «Η Κωνσταντινούπολη και η Αθήνα είναι “αδελφές” πόλεις, το ίδιο και οι Πλατείες Ταξίμ και Συντάγματος, το ίδιο και οι άνθρωποι που γεμίζουν αυτές τις πλατείες».

Κ. Μπακογιάννης: «Καλλιεργώντας την πολιτική σταθερότητα και τη δημοκρατία στα Βαλκάνια φέρνουμε πιο κοντά το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, λίγο νωρίτερα είχε επισημάνει: «Όλοι μαζί στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα πως είμαστε ενωμένοι και πως είμαστε εδώ. Η διαφορετικότητά μας γίνεται πλούτος συνεργασίας και ανταλλαγής. Γιατί δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή η Ευρώπη των πολέμων και των διαφορών να βρίσκει τρόπους να ολοκληρώνεται και τα Βαλκάνια να μένουν χωρισμένα. Κάτι γινόταν λάθος. Κι εμείς όλοι μαζί το αλλάζουμε».

Παράλληλα, ο κ. Μπακογιάννης, ανέδειξε την ενδυνάμωση της περιφέρειας ως το ζητούμενο σε μια φάση που η παγκοσμιοποίηση υποχωρεί και η ανάγκη για τοπικές λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα έρχεται στο προσκήνιο.

«Η στιγμή δε θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη. Ήρθε η ώρα να φέρουμε την περιφέρεια στο επίκεντρο διότι η παγκοσμιοποίηση υποχωρεί και τη διαδέχεται η επιτακτική ανάγκη των τοπικών λύσεων σε μείζονα παγκόσμια προβλήματα. Τα τοπικά δίκτυα και η περιφερειακή συνεργασία δημιουργούν προϋποθέσεις για ανάπτυξη και για ευημερία των πολιτών μας».

Ανέφερε ακόμη ότι καλλιεργώντας την πολιτική σταθερότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς διευρύνουμε τις δυνατότητες όλων των δήμων – μελών και φέρνουμε πιο κοντά το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέδειξε ως το πιο ουσιαστικό κομμάτι της Συνόδου που διεξάγεται στην ελληνική πρωτεύουσα τον «ανοιχτό και παραγωγικό διάλογο» -όπως σημείωσε- «μεταξύ γειτόνων. Ζωντανός διάλογος ο οποίος θα συνδιαμορφώσει το όραμα της Αθήνας για την Προεδρία, το όραμα όλων για το Δίκτυο, ώστε να βγουν κερδισμένοι και οι λαοί».

Είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια της ημέρας έχουν προγραμματιστεί πάνω από 100 διμερείς συναντήσεις μεταξύ των δημάρχων και των άλλων εκπροσώπων των πόλεων που συμμετέχουν στο Β40.

Την πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου, παρενέβησαν με ομιλίες 35 δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων οι Δήμαρχοι Τιράνων, Σόφιας, Ζάγκρεμπ, Βελιγραδίου, Σεράγεβο, Σκοπίων, της Ποντγκόριτσα, Τρικκαίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Γαλατσίου, Λευκάδας, Πάτρας, Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Κηφισιάς, Κέρκυρας, Κορυδαλλού, Καρδίτσας, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Άργους, Ορεστιάδας, Αχαρνών και Μυτιλήνης.

Οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστούν και αύριο με ομιλίες των υπολοίπων Δημάρχων, καθώς και με ανοιχτή συζήτηση για το όραμα του Δικτύου Β40 για το 2023 και για το κείμενο στρατηγικής διπλωματίας πόλεων του Δικτύου.

Ομιλίες θα απευθύνουν επίσης ο Ντάριο Ναρντέλλα, Πρόεδρος του Δικτύου Eurocities και Δήμαρχος Φλωρεντίας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Βάσκο Άλβες Κορντέιρο, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, κ. Βλαντιμίρ Πρέμπιλιτς. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Δημάρχου Αθηναίων.

*Το B40 Balkan Cities Network ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων. Από σήμερα, η Αθήνα και για έναν χρόνο θα βρίσκεται στο τιμόνι της Προεδρίας, προωθώντας τη συνεργασία των συμμετεχόντων πόλεων στους τομείς της οικονομίας, της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και του πολιτισμού.