Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την πανδημία

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την πανδημία δήλωσε:

“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα. Πάντοτε κρίνεις με τα δεδομένα που έχεις, διότι μας απασχολούν τα κρούσματα, αλλά τα κρούσματα τα παρακολουθούμε σε συνδυασμό με την πίεση και να σας πω ότι και χθες που είχαμε τα 12.500 κρούσματα, είχαμε για πρώτη φορά πάρα πολλά τεστ, πολύ περισσότερα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης εβδομάδας.

Και είναι και λογικό ότι αυτή τη στιγμή έχουμε και έναν πληθυσμό τουριστών που συνεχώς φτάνει και άρα καταλαβαίνατε, υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα του κορονοϊού.

Συνεπώς το παρακολουθούμε, δεν υπάρχει λόγος πίεσης. Τα μέτρα έχουν μεν αρθεί ως υποχρεωτικά αλλά υπάρχει σύσταση. Η σύσταση είναι ότι όταν βρισκόμαστε σε χώρους που μπορεί να έχουν έναν έντονο συγχρωτισμό θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα τα οποία υπήρχαν.

Και ειδικά για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας, δηλαδή αυτούς που είναι άνω των 60 ή έχουν κάποιο πρόβλημα καλό είναι όταν βρίσκονται σε συνθήκες συγχρωτισμού να χρησιμοποιούν και τη μάσκα.

Το ότι έχουμε άρει την υποχρεωτικότητα με την έννοια του διοικητικού προστίμου δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αυτά τα μέτρα.

Αυτή τη στιγμή στη φάση την οποία έχουμε μπει, έχουμε μπει στη φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό. Όχι αν θέλετε από άποψη επιλογής ότι ξαφνικά είπαμε θα συνυπάρχουμε αλλά η πορεία των πανδημιών είναι ότι μετά από ένα σημείο γίνονται πάρα πολύ έντονα μεταδοτικές, αυτό περνάμε τώρα, και σχετικά πιο ήπιες από την αρχική τους μορφή.

Δηλαδή η Δέλτα που ήταν ενδεχομένως η κορύφωση σε πολύ σκληρή μετάλλαξη έχει φύγει. Η Όμικρον οι μεταλλάξεις της δεν τις υποτιμούμε αλλά δεν έχουν την ίδια πίεση που είχε η Δέλτα.

Μπαίνοντας λοιπόν σε αυτή τη φάση συνύπαρξης παρακολουθούμε την πίεση. Μέτρα μπορεί να υπάρχουν αλλά δεν θα υπάρξουν μέτρα τα οποία θα παραπέμπουν σε οριζόντια μέτρα όπως ήταν στην πρώτη φάση.

Ο Σεπτέμβριος είναι για τα δεδομένα της υγείας σχετικά μακριά, παρόλο που είναι κοντά, είναι μετά από 2,5 μήνες. Τι εννοώ σχετικά μακριά. Ότι πρέπει να δούμε την πορεία. Προφανέστατα εάν αυτή η πορεία οδηγήσει στο να υπάρξει πίεση στο σύστημα και τους χειμερινούς μήνες τους αντιλαμβανόμαστε όλοι και ειδικός να μην είναι κάποιος ότι η πίεση είναι μεγαλύτερη από τους θερινούς μήνες γιατί υπάρχουν κλειστοί χώροι αλλά και η θερμοκρασία ευνοεί αυτές τις συνθήκες, θα είμαστε έτοιμοι.

Θέλω όμως να πιστεύω και στη συζήτηση που κάνουμε με τους επιστήμονες ότι η πορεία που θα έχει η πανδημία θα είναι τέτοιας φύσεως, που ναι μεν θα πιέσει, αλλά δεν θα χρειαστεί να πάμε σε κάτι το οποίο θα μας παραπέμπει στους περιορισμούς που είχαμε.