Συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Για τη Συμφωνία Ελλάδας-Η.Π.Α.

Κυρώθηκε χθες στη Βουλή -μετά από συζήτηση στην οποία μετείχαν οι πολιτικοί Αρχηγοί- η Συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια Συμφωνία με τεράστιο διεθνή αντίκτυπο. Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός-  για μια Συμφωνία που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από ενδελεχή μελέτη και πολύμηνη προετοιμασία. Υπηρετεί πολύπλευρα τα εθνικά μας συμφέροντα. Συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα εθνικών συμφωνιών και συμμαχιών, που αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Η επιλογή των Η.Π.Α. να στηριχθούν στην Ελλάδα είναι ενδεικτική από μόνη της. Ο τρόπος που η Ελλάδα κεφαλαιοποιεί τις κορυφαίες πολιτικές επιλογές των δύο τελευταίων ετών είναι βαρύνουσας σημασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο τα αναφερόμενα  στο προοίμιο της Συμφωνίας, όσο και τα προβλεπόμενα επί του πεδίου αναγνωρίζουν τα δίκαιά μας και επιβεβαιώνουν την ισχύ μας. Μπορούν συνεπώς να φανούν διπλά χρήσιμα στην προσπάθειά μας να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη με τους γείτονές μας. Η Συμφωνία είναι σημαντική για τα εθνικά μας συμφέροντα  για τρεις λόγους:

Πρώτον, διότι σε μία εποχή που οι Η.Π.Α. στρέφονται προς την περιοχή του Ινδοειρηνικού, αποφασίζουν ταυτόχρονα να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Αναβαθμίζοντας εγκαταστάσεις και βελτιώνοντας στρατιωτικές υποδομές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη επιδιώκουν τώρα ανάλογες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τις Η.Π.Α., υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων. Η Ελλάδα δηλαδή, έχει ήδη αυτό που άλλες χώρες αυτή τη στιγμή επιδιώκουν: Μια αναβαθμισμένη στρατηγική και αμυντική συνεργασία με τις Η.Π.Α..

Δεύτερον, διότι διευρύνεται όχι μόνο στο χρόνο, αλλά και στο χώρο. Στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης, ενώ παράλληλα αξιοποιούνται το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, δύο στρατόπεδα στο Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη. Δημιουργείται δηλαδή με τον τρόπο αυτό  μια ομπρέλα από τον Νότο προς τον Βορρά, η οποία αλλάζει συνολικά το τοπίο στα βόρεια και ανατολικά σύνορά μας.

Τρίτον, η Συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά, την κοινή βούληση «για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης».  Μια διατύπωση την οποία επαναλαμβάνει και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Blinken    στη συνοδευτική επιστολή του. Διακηρύσσει την προσήλωση της χώρας του στον σεβασμό όχι μόνο της εδαφικής ακεραιότητας, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Η δέσμευση αυτή είναι προφανώς σημαντική και αποτελεί ηχηρό μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας.

Συνολικά, η Συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής και για την Ελλάδα και για τις Η.Π.Α.. Είναι επωφελής και για τους δύο συμβαλλόμενους, οι οποίοι με ειλικρίνεια, αλλά και πραγματισμό προχώρησαν στην υπογραφή της. Η Συμφωνία αυτή αλλάζει το τοπίο, αλλά και τους όρους του παιχνιδιού στην ευρύτερη περιφέρεια.