Workshop του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με θέμα: «Διδάγματα της αντιπυρικής περιόδου 2021»

Ξεκινά σήμερα τις εργασίες του το ετήσιο Workshop του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με θέμα «Διδάγματα της αντιπυρικής περιόδου 2021» (European Civil Protection Mechanism Workshop – Lessons Learnt, Forest Fire Season 2021), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνδιοργάνωση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, (Δευτέρα και Τρίτη 22-23 Νοεμβρίου 2021).

Ad - Διαφήμιση

Κατά την εναρκτήρια συνεδρία, ομιλία προς τους συμμετέχοντες θα απευθύνει ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Janez Lenarčič, αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων, την Πολιτική Προστασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια.

Είναι η πρώτη φορά που το ετήσιο Workshop του Μηχανισμού για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιείται στην Αθήνα και αφορμή αποτέλεσε η χωρίς προηγούμενο κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για παροχή συνδρομής προς τη χώρα μας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Υπενθυμίζεται ότι 11 κράτη-μέλη της ΕΕ απέστειλαν βοήθεια, ενώ συνολικά, η Ελλάδα έλαβε συνδρομή από 23 χώρες (τόσο μέσω του Μηχανισμού όσο και διμερώς).

Το Workshop θα συγκεντρώσει στην Αθήνα υψηλόβαθμους αξιωματούχους από πολλά κράτη-μέλη του Μηχανισμού (όλες τις χώρες τις ΕΕ, καθώς επίσης την Τουρκία και τη Βόρεια Μακεδονία).

Εκτός των συζητήσεων μεταξύ των συνέδρων για ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του Μηχανισμού και της σε βάθος ανάλυσης των διδαγμάτων από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, το Workshop θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία παρουσίασης της αποστολής και των στόχων του νέου Υπουργείου, των ελληνικών πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και του rescEU, καθώς και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη.