Μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν καλυφθούν τα κενά θα γίνει η διαδικασία της επίταξης ιδιωτών γιατρών

O Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε σχετικά με την ένταξη ιδιωτών ιατρών και συμβολή ιδιωτικών Κλινικών στο ΕΣΥ.

Eίμαστε σε συνεννόηση με τους Ιατρικούς Συλλόγους. Ήδη, από χθες το βράδυ, και σήμερα το πρωί, μας δίνονται ονόματα ιδιωτών ιατρών που θα ενταχθούν εθελοντικά στο ΕΣΥ. Επιθυμία μας είναι να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες εθελοντικής παρουσίας ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων στο σύστημα.

Πιθανολογώ ότι μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν καλυφθούν τα κενά τα οποία υπάρχουν, θα γίνει και η διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών. Ήδη, όμως, οι Σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί και υπάρχει ένα ευχάριστο μήνυμα: ότι σιγά – σιγά μας δίνονται καθημερινά άτομα που θέλουν να έρθουν εθελοντικά.

Στο κομμάτι που έχει να κάνει με τις ιδιωτικές Κλινικές, έχει επέλθει μία πλήρης συμφωνία και ήδη έχουμε πάνω από 700 κλίνες κυρίως Covid, αλλά και non-Covid περιστατικών στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε και έναν πλήρη σχεδιασμό στην Αθήνα, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε κλίνες, όταν τις χρειαστούμε.

Παράλληλα, όλες οι κενές κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στη διαχείριση του ΕΚΑΒ και κάθε φορά που υπάρχει αναμονή σε δημόσιο νοσοκομείο, το περιστατικό μεταφέρεται σε κενή κλίνη του ιδιωτικού τομέα. Αυτό αφορά non-Covid περιστατικά, γιατί, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, δεν μπορεί στην ίδια ΜΕΘ να συνυπάρχουν περιστατικά Covid και non-Covid.

Άρα στο κομμάτι των Κλινικών έχει επέλθει πλήρης συμφωνία και στο κομμάτι των ιδιωτών γιατρών υπάρχει μία κινητικότητα. Εμείς είμαστε έτοιμοι, μέσα στην εβδομάδα, αν χρειαστεί, να καλύψουμε κενά, ξεκινώντας από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα- εκεί δηλαδή όπου υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα- και εν συνεχεία αυτό μπορεί να επεκταθεί όπου χρειαστεί.

Η επιθυμία μας είναι να γίνει συνεργατικά και όχι με όρους υποχρέωσης. Όμως, είναι πάρα πολύ πιθανό ότι δεν θα αποφύγουμε και την υποχρέωση.

Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, είτε με την εθελοντική συμμετοχή, είτε με επίταξη θα καλυφθούν τα κενά, αρχικά στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Β. Ελλάδας. Είμαστε πανέτοιμοι, αλλά ούτως ή άλλως από την ενεργοποίηση της επίταξης χρειάζονται τουλάχιστον 48 ώρες για τη συνολική υλοποίηση, μέχρι δηλαδή να σταλούν τα χαρτιά.

Θέλω, όμως, να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Υπάρχουν και γιατροί κάποιων ειδικοτήτων και το έχουμε πει πολλές φορές- που μέσα στην κρίση είναι πάρα πολύ δύσκολο να τους βρούμε, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα. Όπως για παράδειγμα οι αναισθησιολόγοι. Δηλαδή, εάν πάρεις έναν αναισθησιολόγο, θα χάσεις και μια κλίνη ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Διότι αναισθησιολόγοι δεν βρίσκονται στο ελεύθερο επάγγελμα, σε ένα ιατρείο. Βρίσκονται σε κάποιο Νοσοκομείο είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό και δουλεύουν.

Άρα είναι πολύ δύσκολη εξίσωση υπό ποια έννοια; Ότι δεν θέλουμε να στερήσουμε γιατρούς στους ιδιώτες που χρησιμοποιούμε τις κλίνες τους για τις ανάγκες του δημοσίου.