Μείωση της ανεργίας στο 5,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT

Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EUROSTAT αναφορικά με την ανεργία Ιουλίου 2021 στην Ε.Ε.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μέσο όρος της ανεργίας στις χώρες της Ευρωζώνης βρίσκεται για τον Ιούλιο 2021 στο 7,6%.

Παράλληλα, στις 30/8/2021 δημοσιεύτηκε η ετήσια Έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους δείκτες κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού για το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν:

  • Τα καθαρά εισοδήματα των νοικοκυριών αυξήθηκαν, συνεχίζοντας μια αδιάκοπη πορεία αύξησης με 14,7% συνολική αύξηση από το 2015 μέχρι το 2020 στα καθαρά εισοδήματα των νοικοκυριών,
  • Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας μειώθηκε, συνεχίζοντας μια πορεία μείωσης από το 2015 μέχρι και το 2020 με συνολική μείωση της τάξης του 11,7% (1,9 ποσοστιαίες μονάδες ή από 16,2% σε 14,3%),
  • Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού μειώθηκε, συνεχίζοντας μια πορεία μείωσης από το 2015 μέχρι και το 2020 με συνολική μείωση της τάξης του 26,3% (7,6 ποσοστιαίες μονάδες ή από 28,9% σε 21,3%),
  • Υπήρξε συνέχιση της σημαντικής βελτίωσης που διαπιστώνεται σε σειρά άλλων δεικτών που αφορούν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των πολιτών γενικότερα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του 2021

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2021.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, περίπου στο 7%.
Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ανάκαμψη η οποία είναι μάλιστα ισχυρότερη έναντι των αρχικών προβλέψεων.
Η εξέλιξη αυτή, από τη μία πιστοποιεί την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, και από την άλλη μάς επιβάλλει εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών.
Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία όλων των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, και ιδιαίτερα τις επενδύσεις, των καθαρών εξαγωγών, αλλά και τη συνεχή ανοδική τροχιά πρόδρομων δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι τουριστικές αφίξεις, δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Συνεπώς, φαίνεται ότι η οικονομία και η ασκούμενη οικονομική πολιτική, μέσα στο ομιχλώδες παγκόσμιο περιβάλλον, διατηρούν σταθερά τον στρατηγικό προσανατολισμό τους, για γρήγορη επανάκτηση όσων χάθηκαν λόγω της πανδημίας, σημαντική βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επ’ ωφελεία όλων των πολιτών».