Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων

Μήνυμα Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Ad - Διαφήμιση

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (trafficking) υπενθυμίζει σε όλους μας ότι ο αγώνας για την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι συνεχής και αμείωτος.

Ταυτόχρονα αποτελεί ευκαιρία ανάληψης επιπλέον δράσεων που στόχο έχουν την πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά και την περαιτέρω κινητοποίηση και διάθεση των αναγκαίων πόρων στην κατεύθυνση υλοποίησης πιο ολοκληρωμένων πρωτοβουλιών για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.

Αναμφίβολα, η Ημέρα αυτή αποτελεί μια στιγμή αφύπνισης όλων μας για την καταπολέμηση μιας εγκληματικής δραστηριότητας που πλήττει τον πυρήνα της αξιοπρέπειας του θύματος, προκαλώντας ταυτόχρονα αλληλουχία βαριών συνεπειών στον κοινωνικό ιστό.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθότι θέτει στο επίκεντρο τα θύματα του trafficking.

Στοχεύει στην ανάδειξη της σπουδαιότητας να αφουγκραστούμε όλοι μας και να μάθουμε από τους επιζώντες.

Έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι καταδεικνύει τον ξεχωριστό ρόλο των θυμάτων στην καθοδήγηση ανάπτυξης εκείνων των πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αποτροπή της συγκεκριμένης μορφής εγκλήματος, στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αναγνώριση των θυμάτων καθώς επίσης και στην ουσιαστική στήριξή τους κατά τη διάρκεια της μακράς και πολυεπίπεδης αποκατάστασής τους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η υγειονομική απειλή του κορονοϊού, που αγγίζει σήμερα όλη την ανθρωπότητα, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες που δυνητικά να οδηγήσουν σε έξαρση της εγκληματικής αυτής δραστηριότητας, ως απόρροια των ήδη υφιστάμενων ανισοτήτων που παρατηρούνται σε παγκόσμια κλίμακα.

Η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας και η διείσδυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινότητα των πολιτών συνιστούν μία ακόμη σημαντική παράμετρο που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού. Αφενός αποτελούν συχνά εργαλείο στα χέρια των δικτύων εμπορίας ανθρώπων για την προσέλκυση θυμάτων αλλά και την διακίνηση των προϊόντων των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων. Αφετέρου όμως, αναδεικνύονται και ως χρήσιμα μέσα για τις Αρχές Επιβολής του Νόμου στη διερεύνηση των υποθέσεων αλλά και για την Πολιτεία ευρύτερα, στις προσπάθειες που καταβάλλει για την ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών και την πολυδιάστατη στήριξη των θυμάτων του trafficking.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια δεν επιτρέπουν καμία ολιγωρία.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν κυρίαρχο στόχο αυτών των δικτύων, καθώς συνιστούν το 46% του συνόλου των καταγεγραμμένων θυμάτων trafficking, ενώ ανησυχητικά υψηλό ποσοστό καταγράφουν και οι υποθέσεις νεαρών κοριτσιών που συνιστούν το 19% του συνόλου αυτού. Άκρως επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει και ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την τελευταία δεκαπενταετία το ποσοστό των παιδιών θυμάτων τριπλασιάστηκε ενώ αυτό των νεαρών αγοριών πενταπλασιάστηκε.

Το νομικό πλαίσιο που διαθέτει η Χώρα μας για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων έχει ενσωματώσει τα αντίστοιχα διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα και οδηγίες, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο όλα τα αναγκαία εργαλεία στις Αρχές επιβολής του Νόμου και στην Ελληνική Δικαιοσύνη να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.

Ωστόσο, η επιτυχής αντιμετώπιση του ζητήματος προϋποθέτει την στενή και πολυεπίπεδη συνεργασία όλων μας.

Πολιτεία και Κοινωνία των Πολιτών ας συμβάλλουμε λοιπόν με όλες μας τις δυνάμεις στη δημιουργία μιας αντίληψης καθολικής αποδοκιμασίας για προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται από αυτά τα εγκληματικά δίκτυα.

Ας ενωθούμε ακόμη περισσότερο στην κατεύθυνση ουσιαστικής στήριξης των θυμάτων των δικτύων Εμπορίας Ανθρώπων με τρόπο τέτοιο που θα διαφυλάττει την αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και θα εξασφαλίζει τις αναγκαίες συνθήκες να ατενίσουν και πάλι το μέλλον τους με αισιοδοξία.