Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου για την πυροπροστασία και τα αντιπυρικά έργα

Ανακοίνωση για την πυροπροστασία και τα αντιπυρικά έργα η οποία μοιράστηκε στην περιοδεία του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και δημοτικό σύμβουλο Περιστερίου Γιώργου Σιδέρη στο Πάρκο της Νέας Ζωής

Ad - Διαφήμιση

  1. 1. Η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος από τις πρώτες κιόλας ημέρες μας υπενθύμισε με εμφατικό τρόπο, ότι η κυβέρνηση προωθεί ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίησηπρος όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας. Από την οργάνωση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την παροχή υπηρεσιών μέχρι την εκμετάλλευση δασικών οικοσυστημάτων παντού ξεπηδάει το κόστος και το κέρδος ενώ η πρόβλεψη και η πρόληψη απουσιάζουν πανηγυρικά. Οι ευθύνες των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και συνεχίζουν να εφαρμόζουν την ίδια εγκληματική πολιτική είναι εμβληματικές. Θύματα της πολιτικής τους είναι εκατομμύρια στρέμματα καμένες δασικές εκτάσεις, εκατοντάδες νεκροί πολίτες, δεκάδες νεκροί πυροσβέστες, χιλιάδες κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες.2. Η κυβέρνηση της ΝΔ με συνέντευξη Τύπου των αρμόδιων υπουργών Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, έκανε τις ίδιες βαρύγδουπες δηλώσεις περί «πρότυπου σχεδίου» και «ετοιμότητας». Αυτό που αποδείχτηκε είναι πως κομβικό ρόλο και φέτος στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών θα έχουν 69 ελικόπτερα και αεροσκάφη, τα περισσότερα των οποίων νοικιάζονται κάθε χρόνο, αφού ο κρατικόςεναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης είναι ανεπαρκής και «γερασμένος». Φέτος, μάλιστα, η αύξηση του κόστους μόνο για τις μισθώσεις εναέριων μέσων θα είναι της τάξης του 17%. Αυτή η πολιτική όμως δοκιμάστηκε το 2018 με τις μεγάλες φωτιές σε Μάτι και Κινέτα, όπως και η πρόσφατη καταστροφική φωτιά στα Γεράνεια Όρη.

    3. Για μία ακόμη φορά μεγάλο μέρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, δεν αξιοποιούνται για τη συντήρηση, ανανέωση και γενικότερα την ενίσχυση του εναέριου και επίγειου κρατικού μηχανολογικού μηχανισμού, αλλά μεταφέρονται στους ιδιώτες μέσω της ενοικίασης εναέριων μέσων. Από τον προϋπολογισμό του 2019 που οι δαπάνες για τη μίσθωση εναέριων μέσων ανέρχονταν σε 17.000.000 ευρώ, εκτοξεύτηκαν κλιμακωτά στα 40.800.000 ευρώ για το 2021. Μία αύξηση δηλαδή κατά 23.800.000 ευρώ ή 58,00%, την ίδια στιγμή που για τη συντήρηση του συνόλου του μηχανολογικού εξοπλισμού των 3.250 περίπου οχημάτων, δηλαδή την κινητήρια δύναμη του Π.Σ. και του βασικού πυροσβεστικού μέσου των επίγειων δυνάμεων, η αύξηση των πιστώσεων ανέρχεται μόνο σε 800.000 ευρώ, όταν η παλαιότητα του στόλου των οχημάτων πέραν της 10ετίας πλησιάζει το 80%. Η κυβέρνηση αντί να ενίσχυση την ικανότητα της Πυροσβεστικής την εντάσσει στους κατασταλτικούς μηχανισμούς και βάζει τους πυροσβέστες στον ρόλο του χωροφύλακα απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

    4. Η Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρεί ότι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής (ΝΔ-Πατούλης), όπως και η προηγούμενη (ΣΥΡΙΖΑ-Δούρου) έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί δεν διεκδίκησαν ούτε διέθεσαν πόρους για την δασοπροστασία – πυροπροστασία, όπως και την αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση.

    Η διοίκηση του Δήμου Περιστερίου έχει τις δικές της ευθύνες γιατί:

  • δεν διεκδίκησε ποτέ από το κράτος τους αναγκαίους πόρους για τη προστασία του Ποικίλου όρους ούτε άλλωστε για την αναγκαία αντισεισμική, αντιπλημμυρική θωράκιση.
  • Ποτέ δεν υιοθέτησε τα αιτήματα των πυροσβεστών για την κάλυψη των αναγκών του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού που εδρεύει στην πόλη και καλύπτει τεράστια έκταση ευθύνης στην Δυτική Αττική. Άλλωστε ο 10ος Πυροσβεστικός Σταθμός καλύπτει πλήθος αναγκών που προκύπτουν και εντός του ιστού της πόλης.
  • Το εποχικό προσωπικό που προσλαμβάνεται για την αντιπυρική περίοδο δεν επαρκεί ενώ απασχολείται και σε άλλου είδους εργασίες.
  1. Σήμερα είναι ανάγκη να παλέψουμε για:
  • Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να καταργηθεί στο σύνολό του ο Νόμος 4662/2020.
  • Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό όλων των τομέων της πολιτικής προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, με ταυτόχρονο διαχωρισμό του επιχειρησιακού από το διοικητικό προσωπικό του ΠΣ με αντίστοιχες προσλήψεις.
  • Να ανανεωθεί ο εθνικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης με σύγχρονα πτητικά μέσα.
  • Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.

ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ:

Το Ποικίλο Όρος, το κτήμα Πουλή, το Πάρκο Νέας Ζωής, και το κεντρικό Άλσος η περιοχή πέριξ του γηπέδου της Χρυσούπολης και του Φοίνικα, ο καθαρισμός και η αποψίλωση οικοπέδων και κοινόχρηστων χώρων αυξημένου κινδύνου, ο καθαρισμός φρεατίων, κάδων και υπολλειμάτων οργανικής ύλης (κορμοί δέντρων, κλαδιά, ξερά χόρτα). Ταυτόχρονα επιβάλεται η 24ωρη επιφυλακή των υδροφόρων οχημάτων του Δήμου.