H άποψη του Γιώργου Βαθιώτη της παράταξης “Συνεργασία Ευθύνης” για τον νέο εκλογικό νόμο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΘΙΩΤΗΣ

Ad - Διαφήμιση

Δημοτικός Σύμβουλος – Επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία Ευθύνης”

Νόμος του κράτους έγινε πλέον η κατάργηση της απλής αναλογικής των δύο γύρων στην τοπική αυτοδιοίκηση, με την αντικατάσταση της από ένα συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό σύστημα.

Επί της ουσίας, ενισχύεται ακόμα περισσότερο το Δημαρχοκεντρικό και Περιφερειαρχοκεντρικό σύστημα, με την μείωση στο όριο εκλογής του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στο 43%+1 από το 50% +1, χωρίς αυτό να εκφράζει την κυρίαρχη βούληση του λαού. Συγκεκριμένα, η παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη όσο ποσοστό και να πάρει στο πρώτο γύρο θα διαθέτει στο τέλος το 60% των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, των επιτροπών και των νομικών προσώπων.

Από την άλλη πλευρά, η Απλή Αναλογική ενισχύει τον σεβασμό, τη διαφορετική άποψη  και τον καλοπροαίρετο διάλογο ανάμεσα στις παρατάξεις.

Άλλωστε, ικανός και καλός τοπικός ηγέτης είναι εκείνος που καταφέρνει να συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις, να βρίσκει επιχειρήματα, να πείθει και να εξασφαλίζει τη στήριξη του Δημοτικού ή του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε, πως η ελληνική κοινωνία και κυρίως τα λαϊκά στρώματα που έχουν πληγεί από τη δεκάχρονη λιτότητα, την εποχή των μνημονίων, την ανεργία, τη φτώχεια αλλά και τις συνέπειες της πανδημίας, έχουν ανάγκη από μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση με κοινωνικό χαρακτήρα και δημοκρατία.

Αυτό που επιτάσσουν οι ανάγκες της κοινωνίας, είναι να μετατραπεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από ένα γραφειοκρατικό, συγκεντρωτικό και φορομπηχτικό μηχανισμό σε καταφύγιο ύστατης καταφυγής του πολίτη που έχει πληγεί από την κρίση, του άνεργου, αυτού που κινδυνεύει να χάσει την πρώτη κατοικία του.
Η απλή ανόθευτη αναλογική παντού ενισχύει τη Δημοκρατία, τον έλεγχο, την διαφάνεια και διασφαλίζει την ενίσχυση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και της Βιώσιμης Ανάπτυξης με επίκεντρο τις ανάγκες των απλών ανθρώπων.