Η άποψη του Θανάση Καποτά της παράταξης “Ανοιχτοί Ορίζοντες για το Περιστέρι” για τον νέο εκλογικό νόμο

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΠΟΤΑΣ

Δημοτικός Σύμβουλος – Επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτοί Ορίζοντες για το Περιστέρι”

Ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ένας νόμος που δείχνει καθαρά πως αντιλαμβάνεται η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ο κύριος Βορίδης την Δημοκρατία και τη λειτουργία των θεσμών. Ο νέος εκλογικός νόμος καταργεί την απλή αναλογική. Προβλέπει ισχυρές πλειοψηφίες σε δημάρχους και περιφερειάρχες που θα εκλέγονται με το μειοψηφικό 43%+1, καταργώντας το 50+1 και παίρνοντας τα 3/5 των εδρών. Επιβάλλει πλαφόν 3% για την είσοδο μικρότερων παρατάξεων στα Δημοτικά Συμβούλια, μειώνοντας επίσης των αριθμών των Δημοτικών Συμβούλων. Τι ενοχλεί την κυβέρνηση η συμμετοχή μικρότερων παρατάξεων στα Δημοτικά Συμβούλια και η εκπροσώπηση όλων των πολιτών που ακούγετε και η φωνή τους;

Ζούμε την εποχή της κλιματικής αλλαγής, ζούμε την εποχή της πανδημίας. Η κυβέρνηση τα εντάσσει όλα στην ατομική ευθύνη και ζητά τη συμμετοχή όλων αλλά νομοθετεί προσβάλλοντας τη Δημοκρατία και θέλοντας να καταργήσει το δικαίωμα στην ελεύθερη σκέψη.

Να σημειώσουμε πάντως ότι ζήτησε τη συναίνεση από φορείς και ομάδες στο δημόσιο διάλογο για τον εκλογικό νόμο και η απάντηση όλων ήταν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε την κυβέρνηση της Ν.Δ. να δείξει τα «δημοκρατικά της αντανακλαστικά» και να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών της συμφερόντων, επιλέγει να φιμώσει την ελεύθερη και διαφορετική σκέψη στον πιο προσιτό θεσμό της κοινωνίας την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φοβούμενη συγκλίσεις απόψεων και συνεργασίες που άφηναν απέξω δικούς της εκλεκτούς.  Για μια ακόμα φορά η Ν.Δ. έδειξε στην Ευρώπη πως μπορείς να καταπατάς τη Δημοκρατία, την ελεύθερη σκέψη και τη συμμετοχή στα κοινά. Η απλή αναλογική προκαλεί απέχθεια στην κυβέρνηση των «άριστων» και των «χρήσιμων» και έτσι καταργεί το θεμελιώδες δικαίωμα της ίσης ψήφου απαλλάσσοντάς τους από κάθε έλεγχο και κάθε  διαφορετική σκέψη και άποψη.