Δυνατότητα σε κάθε πολίτη να κάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ως ομιλητής στο 9ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πάτρα μίλησε για όσα αφορούν την υγεία.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας πήγε καλά, θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει κάποια πράγματα καλύτερα, βεβαίως και έγιναν λάθη, όμως κανείς δεν είχε προσδοκία για αυτό το αποτέλεσμα, κανείς δεν πίστευε ότι το ΕΣΥ θα άντεχε.

Και είμαστε πολύ υπερήφανοι που το ΕΣΥ άντεξε και έμεινε όρθιο.

Έγιναν πράγματα τα οποία δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στη Μεταπολίτευση: συνεφημέρευση ιδιωτικών Κλινικών με τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα στρατιωτικά Νοσοκομεία, γιατροί του ιδιωτικού τομέα, ανάδειξη των δυνατοτήτων των επιστημόνων μας, των ιατρών του ΕΣΥ, των νοσηλευτών, του λοιπού προσωπικού.

Επίσης, σχεδιάσαμε αν όχι το καλύτερο σίγουρα πάντως ένα από τα καλύτερα προγράμματα εμβολιασμού στην Ευρώπη.

Υποχρέωσή μας είναι να δώσουμε σε κάθε συμπολίτη μας τη δυνατότητα να μπορεί να κάνει προληπτικές εξετάσεις δωρεάν και νωρίς στη ζωή του, με βάση τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει σε πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα πρόληψης, το Πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”, που είναι κοστολογημένο με 1 δις για τα επόμενα 5 χρόνια και είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται ένα τέτοιο πρόγραμμα πρόληψης.

Έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τη θνητότητα, τη νοσηρότητα, τους δείκτες στα Νοσοκομεία μας, θα δώσει ανάσες στο ΕΣΥ στα επόμενα χρόνια και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Ελλήνων.

Έχουν γίνει και αλλά πράγματα σε αυτά τα δύο χρόνια που δεν είχαν πετύχει στο παρελθόν και επετεύχθησαν, όπως η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Η κεντρική ιδέα της μεταρρύθμισης είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη αντί να τρέχει αμέσως σε ένα Νοσοκομείο, να μπορεί να πάει σε μια δομή πρωτοβάθμιας υγείας: Κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ, αγροτικά ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία, δημοτικά ιατρεία και οι ιδιώτες γιατροί που αποτελούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα σε πάνω από 70% ποσοστό.

Ένα δίκτυο υγείας στο οποίο θα μπορεί να αποταθεί ο πολίτης με συγκεκριμένο πλαίσιο εξετάσεων, εργαστηριακών, απεικονιστικών, στο οποίο θα μπορεί να πάει γρήγορα ο πολίτης, να μην ταλαιπωρηθεί και μέσα σε λίγα λεπτά να έχει μια διάγνωση ότι “είναι αυτή η θεραπευτική αγωγή και μπορείς να πας σπίτι σου και σε παρακολουθούμε ή παίρνεις παραπεμπτικό και πας στο Νοσοκομείο”.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας περιέθαλψε όλους: πλούσιους και φτωχούς, έχοντες και μη έχοντες, αναξιοπαθούντες και ευεργετημένους και όλοι προσέτρεξαν σε αυτό.

Η κτηριακή, ενεργειακή, ψηφιακή και από πλευράς εξοπλισμού αναβάθμιση του ΕΣΥ, θα πρέπει να είναι ο μεγάλος στόχος για τα χρόνια τα οποία έρχονται. Πρέπει να τρέξουμε τα τεχνικά έργα, πρέπει γρήγορα να παρουσιαστεί ο χάρτης υγείας. Πρέπει να γίνει μία ποιοτική και επιστημονική αποτίμηση των πραγματικών αναγκών και των δυνατοτήτων οι οποίες υπάρχουν.

Θα στηρίξουμε με βάση καλύτερες απολαβές, μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, στήριξη των οικογενειών τους, τους ιατρούς, οι οποίοι θέλουν να πάνε στην Περιφέρεια, στις ακριτικές περιοχές ή σε Νοσοκομεία στα οποία προκηρύσσουμε μόνιμες θέσεις και κηρύσσονται άγονες.

Αλλά και αφού μείνουν 5-7 χρόνια, να μπορούν να επιστρέψουν σε μία άλλη μονάδα Υγείας σε μεγάλη αστική περιοχή σε υψηλότερο βαθμό. Όλα αυτά μαζί μπορεί να είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για το πως συνάδελφοί μου ιατροί μπορούν να πάνε σε ακριτικές περιοχές, μπορούν να πάνε στην Περιφέρεια και να στελεχωθούν νοσοκομεία τα οποία βλέπετε και στην περιοχή υπάρχουν.

Αυτοί είναι οι άξονες για το ΕΣΥ της νέας εποχής: Δημόσια Υγεία, screening, πρωτοβάθμια περίθαλψη, νέος χάρτης υγείας, διασυνδεσιμότητα.

Η δυνατότητα να μπορεί το σύστημα να “βλέπει” εξετάσεις ψηφιακές, ακτινογραφίες, μαγνητικές, αξονικές και εργαστηριακές, ενσωματώνοντας τη δυνατότητα να έχουμε από ψηφιακά πιστοποιητικά και βεβαιώσεις γιατρών, μέχρι ψηφιακό φάκελο ασθενούς.