Γνωρίστε την Αθήνα – Διαδικτυακές περιηγήσεις στην Αθήνα Μ. Τρίτη – Μ. Τετάρτη

Ολοκληρώνονται τη Μ. Τρίτη 27 και τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου στις 19:00  οι θεματικές διαδικτυακές περιηγήσεις στην Αθήνα που οργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης μέσα από τη σελίδα του ΟΠΑΝΔΑ στο facebook, www.facebook.com/Opanda.gr

Ad - Διαφήμιση

Στόχος αυτών  των περιηγήσεων  είναι να ανακαλύψουμε την Αθήνα και την ιστορία της με έναν διαφορετικό τρόπο, να δώσουμε φωνή σε κτίρια, δρόμους, μνημεία, εκκλησίες, περιοχές που συχνά προσπερνάμε αδιάφορα.

Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου 19:00

Περίπατος από το Μεταξουργείο ως τον Κολωνό

Πώς ήταν η περιοχή του Μεταξουργείου και του Κολωνού κατά την αρχαιότητα;

Πώς πήραν τα ονόματά τους αυτές οι δύο συνοικίες της Αθήνας;

Ποιοι ήταν οι πνευματικοί άνθρωποι του Μεταξουργείου;

Πού ζούσε ο Δημήτρης Ψαθάς;

Ποια υπήρξαν τα εμβληματικά καφενεία και ταβέρνες της περιοχής;

Ξεκινώντας από την πλατεία Κουμουνδούρου θα ανακαλύψουμε την ιστορία της πλατείας, θα ανακαλύψουμε  το Δημοτικό Βρεφοκομείο, το εργοστάσιο που έδωσε το όνομα στη γειτονιά του Μεταξουργείου, αλλά θα βρούμε ακόμη ποια σχέση είχε ο Ροΐδης με την περιοχή, πώς ήταν μικρή η Μαρίκα Κοτοπούλη, πού βρίσκονταν τα στούντιο της Φίνος Φιλμ, αλλά και πώς, από ένα μπακάλικο, γεννήθηκε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ζυμαρικών στην Ελλάδα.

Ένας ξεχωριστός περίπατος στην εν πολλοίς άγνωστη Αθήνα.

Μαζί μας η Ελένη Σαμαράκη, ο συγγραφέας και σεναριογράφος Θανάσης Σκρουμπέλος, ο εκπαιδευτικός Κώστας Θεριανός και η ξεναγός Άντα Μητροπούλου, ξετυλίγουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας της περιοχής.

Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 19:00

Στο Ζάππειο μια μέρα… Περίπατος στην ιστορία

Ο τελευταίος σταθμός από τους δέκα διαδικτυακούς περιπάτους είναι το Ζάππειο.

Πού γινόταν η… μάχη των κήπων;

 

Ποιος εμπνεύστηκε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και ποια ήταν τα παρατράγουδα στις πρώτες προσπάθειες;

Πότε και πού προβλήθηκε για πρώτη φορά κινηματογραφική ταινία με υπόθεση στην Ελλάδα  και πού λειτουργούσε το ραδιόφωνο;

Ποια είναι η  σάτιρα  τού Στρατή Μυριβήλη για ένα διάσημο άγαλμα;

Σε ποιο καφέ άρμεγαν αγελάδες παρουσία του πελάτη;

Ποιες ήταν οι «αρσενικές νταντάδες»;

Ποιο ήταν το άγνωστο «Πανόραμα»;

Θα περπατήσουμε στον «δρόμο με τις πιπεριές», θα αφηγηθούμε τις ιστορίες για τον  Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο και θα ανακαλύψουμε την ιστορία των υπέροχων αγαλμάτων, έργων των μεγαλύτερων Ελλήνων καλλιτεχνών που κοσμούν τους κήπους του Ζαππείου.

Μαζί μας η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη.

Οδηγοί μας σε αυτούς τους περιπάτους θα είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος και η Ευαγγελία Κανταρτζή, Διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Οι περίπατοι απευθύνονται σε όλη την  οικογένεια και η συμμετοχή είναι ελεύθερη μέσα από τη σελίδα του ΟΠΑΝΔΑ στο facebook, www.facebook.com/Opanda.gr

Πληροφορίες: 2103250341, info@ekedisy.gr

Ημερομηνία:

Τρι, 27/04/2021 – 19:00Τετ, 28/04/2021 – 19:00