Το νέο σχέδιο νόμου για το «υπαίθριο εμπόριο»  –  Δήλωση του προέδρου της Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α. Δημήτρη Μουλιάτου

Μεγάλες αντιδράσεις και διχασμό έχει φέρει το νέο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε  στο υπουργικό συμβούλιο για το υπαίθριο εμπόριο που περιλαμβάνει και τις λαϊκές αγορές.

Ad - Διαφήμιση

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο.

Με το νομοσχέδιο αυτό, ρυθμίζονται οι διαδικασίες άσκησης υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, τα κριτήρια συμμετοχής, τα μέσα εποπτείας, καθώς και η εισαγωγή στο εθνικό δίκαιο υπαίθριων δραστηριοτήτων για την προώθηση της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων. Οι δραστηριότητες που ρυθμίζονται αφορούν α) στις λαϊκές αγορές, β) τις εμποροπανηγύρεις γ) το στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο, δ) άλλες υπαίθριες αγορές και ε) το street food market.

Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, καθώς το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο στερείται κριτηρίων διαφάνειας και ισονομίας, καθώς και στοιχείων έντασης του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι υπαίθριες δραστηριότητες και ιδίως ο κλάδος των λαϊκών αγορών να παρουσιάζουν μια στάσιμη εικόνα, αναντίστοιχη τόσο με τις καταναλωτικές ανάγκες, όσο και με τις τάσεις των εμπορικών καταστημάτων.

Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται ουσιαστική αναβάθμιση των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέσω: α) της επαγγελματικοποίησης των συμμετεχόντων, β) της ψηφιακής αδειοδότησης, διαλειτουργικότητας και εποπτείας, γ) της λειτουργικής αυτονομίας, δ) της έντασης του ανταγωνισμού και ε) της διαφάνειας στις συναλλαγές.

Τελικός στόχος είναι οι υπαίθριες αγορές να αποτελέσουν μία σύγχρονη μορφή εμπορικών δραστηριοτήτων, με βιώσιμο εισόδημα για τους συμμετέχοντες και ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές

Για το θέμα αυτό ζητήσαμε από τον κ. Δημήτρη Μουλιάτο να μας κάνει ένα σχόλιο για το νομοσχέδιο ως Πρόεδρος της ΠΟΣΠΛΑ (Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών) .

Η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α.) με συνέπεια και ευθύνη απέναντι στο θεσμό των λαϊκών αγορών είχε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση για το νέο νομοσχέδιο για το «υπαίθριο εμπόριο» με το οποίο επιχειρείται μια σημαντικότατη τομή στη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Μείναμε λοιπόν μακρυά από αναίτιες συγκρούσεις, κομματικές υστεροβουλίες ψεύδη και λαϊκίστικές ρητορικές κάνοντας πράξη αυτό που επιβαλλόταν από το διαχρονικό θεσμικό ρόλο της Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α. ως θεματοφύλακας των συμφερόντων του κλάδου.

Έτσι παράλληλα με το δύσκολο αγώνα που καθημερινά δίνουμε ώστε να παραμείνουν ανοιχτές οι λαϊκές αγορές εφαρμόζοντας αυστηρότατα υγειονομικά πρωτόκολλα, παρακολουθούμε κι από κοντά και την προσπάθεια της Πολιτείας να καταρτίσει το νέο νομοσχέδιο που θα εκσυγχρονίζει και θα αναβαθμίζει το θεσμό των λαϊκών αγορών.

Η Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α. με υπευθυνότητα, αγωνιστικότητα, αλλά και με συνεχή και ασυμβίβαστη άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, δεν έκανε ουδεμία έκπτωση στις πάγιες αρχές που υπερασπίζονται και αναμφισβήτητα κατοχυρώνουν τα συμφέροντα των επαγγελματιών και των παραγωγών πωλητών των λαϊκών αγορών.

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαμε σειρά συναντήσεων με την ιεραρχία του υπουργείου Ανάπτυξης, επιλέγοντας έτσι το δρόμο της ευθύνης και του διαλόγου. Στόχος μας ήταν να μεταφέρουμε στην πολιτική και διοικητική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τη φωνή των λαϊκών αγορών θέτοντας επιτακτικά την αναβάθμιση τους.

Σήμερα πλέον το νέο νομοσχέδιο εξασφαλίζει τον οριστικό τερματισμό μίας σειράς  στρεβλώσεων που ταλανίζουν τις λαϊκές αγορές, την ίδια στιγμή  που διεκδικήσεις ετών γίνονται  πραγματικότητα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, της αγροτικής παραγωγής αλλά και φυσικά της ίδιας της κοινωνίας.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή η Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α. με σειρά εισηγήσεων της που έγιναν αποδεκτές από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μας φέρνει όλους μαζί, μπροστά σε ένα νομοσχέδιο που διορθώνει διαχρονικές παθογένειες, αποκαθιστά αδικίες και «νοικοκυρεύει» τις λαϊκές αγορές. Θεσμοθετεί τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών σε επίπεδο περιφερειών, εξασφαλίζει τις άδειες όλων των πωλητών, ενισχύει ποιοτικά την ανταποδοτικότητα στις εισφορές των πωλητών λαϊκών αγορών ώστε να υπάρχει καλύτερη φύλαξη, σήμανση και διαγράμμιση στις λαϊκές αγορές, εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των πωλητών λαϊκών αγορών από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, καθιερώνει τις πρότυπες λαϊκές αγορές ενώ οι πωλητές μπορούν πλέον να διαθέτουν χώρους αποθήκης στην έδρα τους αλλά και να πουλάνε τα προϊόντα τους μέσω των ηλεκτρονικών τους καταστημάτων(e-shops), παρέχοντας την ίδια στιγμή και υπηρεσίες διανομής κατ’ οίκον(delivery) .

Όλα αυτά λοιπόν συμβάλλουν καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό του θεσμού εκείνου, που εκατομμύρια Έλληνες εμπιστεύονται  για τις καθημερινές αγορές τους, αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα, ότι οι λαϊκές αγορές ήταν και παραμένουν πρώτα λαϊκές… και μετά αγορές!