Τουρκία: Συλλήψεις απόστρατων ναυάρχων

Δέκα εντάλματα σύλληψης κατά απόστρατων ναυάρχων εξέδωσε η Τουρκία για την ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν 103 απόστρατοι, μέσω της οποίας καλούσαν την κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ και κατήγγειλαν την ισλαμοποίηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ανάμεσα στους αποστράτους που τέθηκαν υπό κράτηση είναι και ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζεμ Γκιούρντενιζ.
Οι ναύαρχοι εν αποστρατεία θεωρούνται ύποπτοι για συνωμοσία εναντίον της κρατικής ασφάλειας και της συνταγματικής τάξης.
Ο Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα καθώς και συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με μοναδικό θέμα συζήτησης την ανακοίνωση των ναυάρχων.
Ο κυβερνητικός σύμμαχος του κ. Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης ανέφερε ότι «Πρέπει να καθαιρεθούν από τον βαθμό τους όλοι οι ναύαρχοι που υπογράφουν το κείμενο το οποίο δημοσιοποιήθηκε μεσάνυχτα και φέρει τα χαρακτηριστικά ενός προνουντσιαμέντο. Πρέπει να τους αφαιρεθούν όλα τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και να κοπεί η σύνταξή τους. Πρέπει να γίνει πολύπλευρη δικαστική και διοικητική έρευνα για την ανακοίνωση. Το ζήτημα αφορά την πατρίδα, τη δημοκρατία, τη λαϊκή βούληση. Το κόστος του συμβιβασμού και της καθυστέρησης θα είναι μεγάλο».