Τι ισχύει για το λιανεμπόριο από σήμερα που σήκωσε ρολά

Ανοίγει σήμερα 5/4 το λιανεμπόριο μετά από σχεδόν δύο μήνες και τα καταστήματα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους πολίτες με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Σημειώνεται πως για αγορά στο λιανεμπόριο επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ad - Διαφήμιση

Τα καταστήματα που ανοίγουν σήμερα είναι τα εξής:

-τα συνοικιακά καταστήματα
-τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
-οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
-τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Κλειστά θα παραμείνουν τα εξής καταστήματα:

shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)
outlets
εμπορικά κέντρα
εκπτωτικά χωριά

Η διαδικασία για τις αγορές είναι η εξής:

Θα πρέπει πρώτα να κλείνουν ραντεβού με το κατάστημα στο οποίο θέλουν να ψωνίσουν. Οι αγορές στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου θα γίνονται είτε με click away, είτε με click inside και αφού το κατάστημα στείλει SMS για την ημέρα και την ώρα του καθορισμένου ραντεβού με τον καταναλωτή, τότε ο καταναλωτής θα πρέπει να στείλει SMS στο 13032 γράφοντας το ονοματεπώνυμό του και την διεύθυνση κατοικίας. Στη συνέχεια θα παραλάβει ένα μήνυμα που θα γράφει «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Μπορεί να στείλει ΜΟΝΟ ΕΝΑ μήνυμα για αγορές στο λιανικό εμπόριο ανά 24ωρο και θα έχει στην διάθεσή του 3 ώρες. Κατά την άφιξή του στο κατάστημα, υποχρεούται να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο για την ταυτοποίηση των στοιχείων του. Στην επιλογή του click away η πληρωμή με κάρτα είναι υποχρεωτική.

Για την προμήθεια αγαθών μέσω (click away) ή (click inside), ο πολίτης υποχρεούται να φέρει επιπρόσθετα ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο ή σχετικό τηλεπικοινωνιακό μήνυμα ή το αποδεικτικό της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Για τα καταστήματα, σε ό,τι αφορά στο μήνυμα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώριση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Επίσης, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος, τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ., με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Στην περίπτωση της παραλαβής εκτός καταστήματος (click away), θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, από Δευτέρα έως Σάββατο.

Ωστόσο τρεις περιοχές (Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη) θα κρατήσουν κατεβασμένα τα ρολά καθώς η επιδημιολογική εικόνα ανάγκασε την κυβέρνηση να αποφασίσει να παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες ημέρες.