Παρελήφθησαν 1 εκατ. self test – Από αύριο η διανομή στα φαρμακεία

Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτες παρτίδες των self test και η διανομή τους θα ξεκινήσει από αύριο στα φαρμακεία της Αττικής και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν μοιραστεί σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.

Ad - Διαφήμιση

Κατά προτεραιότητα θα δοθούν πρώτα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς τα self-test αποτελούν βασικό εργαλείο για να λειτουργήσουν τα σχολεία, κατά πάσα πιθανότητα στις 12 Απριλίου, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Στη συνέχεια η διανομή τους θα επεκταθεί στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και μετά στους ηλικιωμένους άνω των 67, που σε μεγάλο ποσοστό έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Τα τεστ θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον, τα φαρμακεία απλώς θα παραδίδουν το κιτ μέσα στο οποίο θα υπάρχουν σαφείς γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος.

Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των AMKA τους τα τεστ που τους αναλογούν. Το τεστ θα πραγματοποιείται στο σπίτι 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα.

Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Όσοι μαθητές αυτοδιαγνωστούν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (σχετική λίστα θα αναγράφεται στο σάιτ), για να μπορούν να απουσιάσουν δικαιολογημένα από το σχολείο. Όσοι μαθητές δεν φέρουν τη βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.