Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Υγείας Περιστερίου Γιώργο Μπεκιάρη

Κύριε Γιώργο Μπεκιάρη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω αρχικά για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε για το site protipress.gr και την εφημερίδα «Πρώτη του Περιστερίου».

Ad - Διαφήμιση

Ειρήνη Παρασκευοπούλου: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με την κατάσταση που επικρατεί στο Περιστέρι και να μου πείτε που οφείλεται ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Πόσοι συμπολίτες μας Περιστεριώτες νοσούν από Covid-19;

 κ. Γιώργος Μπεκιάρης: Σας ευχαριστώ, κατ’ αρχήν, για την δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας και να τους ενημερώσω για τα ενδιαφέροντα θέματα υγείας, που αφορούν την πόλη μας, το Περιστέρι.

Συνεχίζουμε να βιώνουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας από τον κορωνοϊό. Είναι ένας ύπουλος-αόρατος εχθρός, με μεγάλη μεταδοτικότητα, αφ’ενός και σοβαρές και επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία, αφ’ετέρου.

Όπως σε όλη τη χώρα μας, έτσι και στο μεγάλο Δήμο μας, το Περιστέρι, έχουμε αναλογικά πολλά κρούσματα της νόσου, με ελαφρές διακυμάνσεις. Αυτήν την εβδομάδα περίπου 180 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και άλλοι 350 περιθάλπονται στο σπίτι τους προσβεβλημένοι από τον κορωνοϊό. Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων κυρίως οφείλεται στην μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού, στην εμφάνιση μεταλλάξεων του, στην συμπεριφορά μας και στις συνθήκες με τις οποίες είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε. Η μη τήρηση των μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί, η ανάγκη χρησιμοποίησης των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι ουρές στις τράπεζες και στις διάφορες υπηρεσίες, οι άσκοπες συναθροίσεις και η μη χρήση της μάσκας είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα. Η πανδημία έχει δυστυχώς αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, αλλά δεν έχουμε άλλους τρόπους να αμυνθούμε.

Για την καταπολέμηση του κορωνοϊού αλλά γενικότερα για όλους τους ιούς, δεν έχουμε αποτελεσματικά φάρμακα. Όσα χρησιμοποιούμε απλώς επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου. Το βασικό και μοναδικό μας όπλο είναι το ΕΜΒΟΛΙΟ. Πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να πεισθούν και να εμβολιαστούν το γρηγορότερο.

Ερ.: Μιλήστε μας για το πιστοποιημένο Κέντρο Διάγνωσης και Αντιμετώπισης του κορωνοϊού και τα Κέντρα Υγείας Περιστερίου. Πόσα εμβολιαστικά κέντρα έχουμε στην πόλη μας εκτός του νέου mega εμβολιαστικού κέντρου; Επίσης γίνεται λόγος για υποστελεχωμένες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας στο Περιστέρι. Τι έχετε να πείτε;

 Απ.: Στην πόλη μας λειτουργεί πιστοποιημένο Κέντρο Διάγνωσης και Αντιμετώπισης του κορωνοϊού, στην οδό Χρ. Λαδά 43 στο Μπουρνάζι. Είναι από τα πρώτα ανάλογα κέντρα που λειτούργησαν. Άρτια οργανωμένο και στελεχωμένο εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Περιστερίου. Στο κέντρο πραγματοποιούνται μοριακά τεστ για κορωνοϊό ΔΩΡΕΑΝ. Οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονται με ραντεβού.

Λειτουργούν στο Περιστέρι και 3 μονάδες Παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι τα Κέντρα Υγείας. Το 1ο Κέντρο Υγείας στην οδό Χρ. Λαδά 43 στο Μπουρνάζι. Στο 1ο Κέντρο Υγείας ανήκει διοικητικά και η Μονάδα (Κέντρο Υγείας) του Αγίου Ιερόθεου. Στην οδό Βασιλέως Αλεξάνδρου 105, λειτουργεί και το 2ο Κέντρο Υγείας (το πρώην ΙΚΑ Περιστερίου).

Δέκα εμβολιαστικά ιατρεία έχουν αναπτυχθεί στο 1ο Κέντρο Υγείας, άλλα τόσα στο 2ο Κέντρο Υγείας και 2 στον Άγιο Ιερόθεο. Τα 22 αυτά εμβολιαστικά ιατρεία μπορούν να κάνουν μέχρι 1000 εμβόλια ημερησίως.

Συγχρόνως οι μονάδες αυτές προσπαθούν να ανταποκριθούν και στις ανάγκες των πολιτών, για την αντιμετώπιση των λοιπών προβλημάτων υγείας.

Με την έναρξη του εμβολιαστικού αγώνα και την συμμετοχή τους σε αυτόν, πολλοί από τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες, στελεχώνουν τα εμβολιαστικά ιατρεία, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα ραντεβού για εξετάσεις ασθενών να έχουν μειωθεί σημαντικά. Πέραν τούτων όπως όλοι γνωρίζουμε ο πληθυσμός που φιλοξενεί το Περιστέρι ανέρχεται στις 500.000. Οι περισσότεροι από αυτούς ζητούν βοήθεια για την υγεία τους, στις κρατικές δομές.

Πριν μερικά χρόνια, λειτουργούσαν στην πόλη μας 6 μονάδες υγείας, στελεχωμένες με τριπλάσιο τουλάχιστον προσωπικό από ότι τώρα και πάλι προβλήματα είχαμε. Είναι επόμενο, με τις σημερινές συνθήκες τα προβλήματα αυτά να είναι σημαντικότερα. Η βοήθεια των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες.

Μαζί με τον Δήμαρχό μας, Ανδρέα Παχατουρίδη, έχουμε επισημάνει τις μεγάλες ανάγκες των Μονάδων στην αρμόδια ΔΥΠΕ και στο Υπουργείο. Φαίνεται όμως, ότι οι υποδείξεις μας δεν αξιολογούνται ούτε αξιοποιούνται συνετά από τους αρμόδιους και η πρέπουσα λύση δεν δίδεται.

Ερ.: Ποιο είναι το πλάνο των εμβολιασμών; Υπάρχει ειδική μέριμνα για τον εμβολιασμό ανήμπορων συνανθρώπων μας;

 Απ.: Όπως σας ανέφερα προηγουμένως το ουσιαστικό όπλο μας εναντίον του κορωνοϊού είναι το εμβόλιο. Στόχος μας είναι να εμβολιασθούν πρώτα οι υπερήλικες και οι ευπαθείς ομάδες, για να μην πιέζεται το σύστημα υγείας μας αφενός και αφετέρου να μειωθούν οι θανατηφόρες επιπλοκές. Πρέπει βέβαια να εμβολιαστούν όλοι το συντομότερο σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου.

Για τους ανήμπορους, ο Δήμος μας, με πρωτοβουλία του Δημάρχου μας, Ανδρέα Παχατουρίδη, έχει οργανωθεί υπηρεσία η οποία τους παραλαμβάνει, τους μεταφέρει για εμβολιασμό και τους επαναφέρει στο σπίτι τους. Αυτή η υπηρεσία είναι πέραν της καθημερινής φροντίδας που τους παρέχεται και η διευκόλυνση στις ανάγκες τους για κατ’ οίκον νοσηλεία και εφοδιασμό με τα απαραίτητα ήδη διατροφής και τα φάρμακά τους.

Στις προθέσεις της πολιτείας είναι και η σύσταση κινητών μονάδων εμβολιασμού κατ’ οίκον, όταν έρθουν εμβόλια τα οποία δεν θα απαιτούν ειδικές συνθήκες ψύξης.

Ερ.: Το νέο mega εμβολιαστικό κέντρο Περιστερίου ξεκίνησε τη δράση του. Πως θα λειτουργεί και αν καλύψει τις ανάγκες της πόλης μας. Θα εξυπηρετεί μόνο κατοίκους του Περιστερίου;

 Απ.: Άρχισε να λειτουργεί στην πόλη μας το Mega εμβολιαστικό κέντρο, στο χώρο του εκθεσιακού κέντρου στην οδό Δωδεκανήσου. Σε αυτό θα αναπτυχθούν 96 εμβολιαστικά ιατρεία και θα υπάρχει δυνατότητα να γίνονται μέχρι και 5000 εμβόλια την ημέρα, τα οποία θα προστίθενται στα 1000 που εκτελούν τα άλλα 22 εμβολιαστικά ιατρεία των Κέντρων Υγείας.

Εάν υπάρχουν εμβόλια και αν συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά τα εμβολιαστικά μας κέντρα, τότε θα εμβολιαστεί εγκαίρως, όχι μόνο ο πληθυσμός του Περιστερίου αλλά και όλης της Δυτικής Αττικής.

Ερ.: Θα ήθελα μια τοποθέτηση για τη φημολογούμενη κατάργηση του Κέντρου Υγείας Αγίου Ιεροθέου.

 Απ.: Ακριβώς όπως το διατυπώσατε, πρόκειται «περί φημολογούμενης κατάργησης». Εγώ θα ήθελα να προσθέσω και την λέξη «κακόβουλης». Ανέφερα και προηγουμένως, ότι η πόλη μας έχει μεγάλες ανάγκες από μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας. Προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται συνεχείς προσπάθειες από τη Δημοτική Αρχή. Είναι δυνατόν λοιπόν, να δεχθούμε κατάργηση ή μεταφορά λειτουργίας μονάδος, όσο μικρή κι αν είναι αυτή;

Στόχος μας είναι η στελέχωση των υπαρχόντων μονάδων με γιατρούς, όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και η ανασυγκρότηση των μικροβιολογικών και ακτινολογικών εργαστηρίων.

Πέραν τούτων έχουμε κάνει προτάσεις στη 2η ΔΥΠΕ, για δημιουργία πολλών άλλων δομών εξυπηρέτησης των πολιτών. Μια από αυτές είναι το αίτημά μας για τη δημιουργία στο Περιστέρι, κέντρων προαθλητικού ελέγχου νέων και εφήβων. Έχουμε πολλούς αθλητικούς συλλόγους και πολλούς χώρους άθλησης. Είναι απαραίτητη μια υποδομή σωστής προληπτικής εξέτασης των αθλούμενων.

Ερ.: Πόσα χρόνια προσφέρετε τις ιατρικές υπηρεσίες σας στο Περιστέρι;

 Απ.: Ευχαριστώ για την ερώτηση αυτή. Μετά την αποφοίτησή μου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και την απόκτηση της ειδικότητας του Καρδιολόγου στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, διορίστηκα στο ΙΚΑ Περιστερίου. Εργάστηκα στο ΙΚΑ από το 1983 έως το 2012, ως Καρδιολόγος-Ιατρός, ως Ελεγκτής και τα τελευταία 7 χρόνια ως Διευθυντής. Μετά το 2012, εργάστηκα στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, ως επιστημονικός διευθυντής και στον Όμιλο Υγεία, ως Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής. Όλα τα χρόνια ζούσα τα προβλήματα των ασθενών μου σαν να ήταν συγγενικά μου πρόσωπα. Εκείνοι από την μεριά τους, έδειχναν και μου δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους, με τους δικούς τους τρόπους.

Ενώ είχα φύγει από το ΙΚΑ, άρχισε να διαφαίνεται η οικονομική και κοινωνική συγχρόνως κρίση. Στους πολίτες του Περιστερίου, ήταν ιδιαίτερα αισθητή. Σκέφτηκα τότε, ότι θα μπορούσα να τους βοηθήσω και μέσα από τον Δήμο. Μίλησα με τον Δήμαρχο, Ανδρέα Παχατουρίδη. Του μετέφερα τις σκέψεις μου, τους στοχασμούς μου και τις επιδιώξεις μου και συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε.

Οι φίλοι μου, Περιστεριώτες με εξέλεξαν Δημοτικό Σύμβουλο και μου έδωσαν από τότε, τη δυνατότητα να οργανώσω τις δράσεις που όλοι γνωρίζετε ότι έχουν καθιερωθεί στο Δήμο και για τις οποίες θα ήταν καλό να μιλήσουμε και να ασχοληθούμε μια άλλη φορά.

Αγαπητή κυρία Παρασκευοπούλου, σας δηλώνω ότι μου άρεσε υπερβολικά η ιατρική και γι’ αυτό σπούδασα ιατρός. Μου αρέσει όμως από καρδιάς και το Περιστέρι και οι Περιστεριώτες και γι’ αυτό συνεχίζω να προσπαθώ να προσφέρω με όποιον τρόπο μπορώ και ό,τι μπορώ.