13.3 C
Peristeri
Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Αρχική Περιστέρι Ένα νέο τραγούδι αφιερωμένο στην εθνεγερσία του ’21 από ένα Περιστεριώτη στιχουργό

Ένα νέο τραγούδι αφιερωμένο στην εθνεγερσία του ’21 από ένα Περιστεριώτη στιχουργό

Ένα νέο τραγούδι αφιερωμένο στην εθνεγερσία του ’21 κυκλοφόρησε στις 22 Φεβρουαρίου 2021, με τίτλο «Επανάσταση 1821».

Το τραγούδι ερμηνεύει μοναδικά ο Μπάμπης Τσέρτος, μουσική υπογράφει η συνθέτης & σολίστ ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια και στίχους ο στιχουργός & εικαστικός Τάσος Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει και τον πίνακα του εξωφύλλου (El Tasso).

Πριν 200 χρόνια, στις 22 Φεβρουαρίου του 1821, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας Αλέξανδρος Υψηλάντης πέρασε τον ποταμό Προύθο κηρύσσοντας την έναρξη της επανάστασης, δίνοντας ώθηση στους σκλαβωμένους Έλληνες να εξεγερθούν.

Όπως λένε και τα λόγια του τραγουδιού που έχει γράψει ο Τάσος Θεοδωρακόπουλος: «Τότε μια χούφτα Έλληνες, με λιονταριού καρδιά, σήκωσαν επανάσταση, σε όλο το Μωριά,»- αλλά και στη Ρούμελη, στα Νησιά και σε όλη την Ελλάδα. Όπως έχουν γράψει στα απομνημονεύματα τους ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Ιωάννης Μακρυγιάννης υπήρχαν πολλοί προύχοντες που δεν έβλεπαν με καλό μάτι την εξέγερση των ελλήνων. Ο Υψηλάντης έχοντας μάθει ότι ο τσάρος έχει αποκηρύξει την επανάσταση άδραξε την ευκαιρία δρώντας και πολιτικά και συνέχισε την επιχείρηση αναγκάζοντας και αυτούς που ήταν αντίθετοι στην επανάσταση να τη στηρίξουν. Αργότερα όλοι οι οπλαρχηγοί αποφάσισαν να ορίσουν ως επίσημη ημερομηνία την επανάστασης την 25 Μαρτίου που συμπίπτει με την μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν αυτή τη ημερομηνία το τραγούδι, ως ένδειξη μνήμης για τα ακριβώς 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης και ένδειξη σεβασμού προς όλους αυτούς που με ηρωισμό άναψαν τη φλόγα άλλα και σε όσους τη διατήρησαν ζωντανή και κατάφεραν να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό σκλαβιάς 400 ετών. Και σας παραθέτω και πάλι στίχους του τραγουδιού αυτούς που διάβασα και αποφάσισα να τους μελοποιήσω λέει η συνθέτης: «Ζήτω η Επανάσταση, ζήτω η Λευτεριά! Με τον αγώνα ο Έλληνας νίκησε τα θεριά! Ζήτω η Επανάσταση, ζήτω η Ελευθερία! Πάντα με αίμα γράφεται του κόσμου η ιστορία!»

Ο Στιχουργός του «Επανάσταση 1821» ο Τάσος Θεοδωρακόπουλος ο οποίος είχε πολλά χρόνια την κρυφή επιθυμία να μελοποιήσει στίχους του η συγκεκριμένη συνθέτης, την προσέγγισε και της έδωσε να διαβάσει τους υπέροχους στίχους του, λέγοντας της ότι έχει την ιδέα ενός τραγουδιού επετειακού για τα 200 χρόνια της επανάστασης.

Στο πρώτο μέρος το Τραγούδι είναι 7σιμου Ρυθμού-καλαματιανό, μιας και ο Μωριάς είναι ορόσημο στην επανάσταση, και το δεύτερο μέρος το ορχηστρικό με πρωταγωνιστή το ακορντεόν το οποιο έχει ένα πανηγυρικό δυναμικό φινάλε με θρακιώτικο ζωναράδικο, που απογειώνει όλο το τραγούδι, ενώ συμβολίζει την Λευτεριά μας, τη Χαρά, την Αισιοδοξία, τον Ηρωισμό και την Ελπίδα.

Συντελεστές:

Ερμηνεία: Μπάμπης Τσέρτος
Σύνθεση/ενορχήστρωση/ακορντεόν: Ζωή Τηγανούρια

Στίχοι/πίνακας ζωγραφικής εξωφύλλου: Τάσος Θεοδωρακόπουλος (El Tasso)
Κλαρίνο/καβάλ: Τρύφωνας Παπαϊωάννου
Λαούτο: Γιάννης Σεβαστόπουλος
Κιθάρες: Γιάννης Κούτσικας
Κρουστά/sequencing: Στέλιος Γενεράλης
Στη χορωδία συμμετέχουν: Βαλεντίνα Γενεράλη, Λάμπρος Βασιλείου, Άννα Κατσούλη, Κώστας Τηγάνης, Ρία Ελληνιάδου, Στέλιος Γενεράλης,
Ζωή Τηγανούρια, Γιάννης Τσέρτος
Μίξη/Mastering: Zefxis Studio/Γιάννης Τσέρτος

Στίχοι:

«ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821»

Διακόσια χρόνια πέρασαν,

από την Άγια Λαύρα,

τα τετρακόσια της σκλαβιάς,

που διώξαμε τα μαύρα

Δύο αιώνες πέρασαν

στου χρόνου τους καθρέφτες,

που πολεμούσε η Ελλάς

μ΄ αρματολούς και κλέφτες.

Τότε μια χούφτα Έλληνες,

με λιονταριού καρδιά,

σηκώσαν επανάσταση

σε όλο το Μοριά.
***

Ζήτω η Επανάσταση, ζήτω η Λευτεριά

Με τον αγώνα ο Έλληνας νίκησε τα θεριά

Ζήτω η Επανάσταση, ζήτω η Ελευθερία

Πάντα με αίμα γράφεται του κόσμου η ιστορία

***

Οι σκλάβοι ξεσηκώνονταν

στου Ρήγα τη λαλιά

κι οι πολεμίστρες άστραφταν

στα κάστρα τα παλιά

***

Ζήτω η Επανάσταση, ζήτω η Λευτεριά

Με τον αγώνα ο Έλληνας νίκησε τα θεριά!

Πάντα με αίμα γράφεται του κόσμου η ιστορία

Ζήτω και η Ελλάδα μας, ζήτω η Ελευθερία

~~~~~~~~~~~~~

Ακούστε το εδώ