Πάντα επίκαιρη η καμπάνια για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίηση

Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση, είναι μία κατάσταση που σου δημιουργεί αναμφίβολα θυμό, φόβο, πόνο, οργή, αγανάκτηση, απογοήτευση και ντροπή για το ανθρώπινο είδος.

Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό παίρνει ολοένα και περισσότερο ανησυχητικές διαστάσεις.

Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης κλείνει ήδη επτά χρόνια συνεχούς ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Τα εργαλεία της καμπάνιας, τόσο αυτά του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και τα δύο 3D animation videos ελληνικής παραγωγής («Το μυστικό της Νίκης», «Η περιπέτεια του Βίκτωρα»,  που επιμελήθηκε η ελληνική καμπάνια, έχουν διανεμηθεί σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά.

Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» έχει στόχο μέσα από τους  στίχους των τραγουδιών που επενδύουν μουσικά τα animation videos, να περάσει όλα τα χρήσιμα μηνύματα στα παιδιά, με απλό και κατανοητό τρόπο.

«Το μυστικό της Νίκης» είναι ένα από τα τραγούδια της πρώτης ιστορίας κινουμένων σχεδίων, η οποία έχει ως πρωταγωνίστρια μία μαθήτρια του δημοτικού, τη Νίκη, που πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από πρόσωπο που βρίσκεται στο οικείο περιβάλλον της (στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό). Το τραγούδι περιγράφει τον τρόπο που ο θύτης πλησιάζει όλο και περισσότερο τη Νίκη, αλλά και το σημείο που η Νίκη, ενημερωμένη όπως πρέπει να είναι κάθε παιδί, αντιδρά και σταματά τον άνθρωπο που την απειλεί.

Ενημέρωση και γνώση για το ποιο μυστικό είναι καλό και ποιο είναι κακό χτίζουν ένα τείχος προστασίας απέναντι στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση.

Για να μην είναι λοιπόν αύριο το δικό σου παιδί και κανενός παιδί, προστάτεψέ το.

2. Η περιπέτεια του Βίκτωρα

Ιστορία με πρωταγωνιστή ένα αγόρι του Δημοτικού, που δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από μεγαλύτερο αγόρι. Ήρθε η ώρα να σπάσουμε τη σιωπή. Ας διδάξουμε στα παιδιά μας τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό άγγιγμα, τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό. Ασφαλή είναι τα ενημερωμένα παιδιά.

  Το μυστικό του Tom

«Το μυστικό του Tom» είναι μια μια ταινία κινουμένων σχεδίων μικρής διάρκειας που σκοπό έχει να ενημερώσει γονείς και παιδιά για την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Η Bar Refaeli, σε ένα από τα πιο πρόσφατα Instagram Stories της, κοινοποίησε το http://toms-secret.com, μιας και το εν λόγω ταινιάκι ξεκίνησε στα Εβραϊκά και κατόπιν μεταφράστηκε και σε άλλες γλώσσες. Η παραγωγή είναι η πρώτη στο είδος της παγκοσμίως, με σκοπό να βοηθήσει τους γονείς να εντοπίσουν την κακοποίηση αλλά και να βοηθήσει τα παιδιά να μοιραστούν κάποια παρόμοια εμπειρία τους.

Στα πέντε λεπτά που διαρκεί η ταινία, τα μηνύματα που περνούν είναι πολλά και σημαντικά ενώ το σενάριο γράφτηκε από ειδικούς στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών της Ένωσης Rape Crisis Centers στο Ισραήλ.