Ο νέος ηγέτης των ΗΠΑ δείχνει αποφασισμένος να ξηλώσει το κληροδότημα του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν είχε ήδη υπογράψει 17 προεδρικά διατάγματα, για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτίρια, για την αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με τον ΠΟΥ, για την παράταση του μορατόριουμ στις εξώσεις και την αποπληρωμή των ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων, για την ακύρωση του «Muslim ban» και την αναστολή των εργασιών ανοικοδόμησης του Τείχους της ντροπής του Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό, για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Επιπλέον 10 προεδρικά διατάγματα, όλα με στόχο τη χαλιναγώγηση του ιού που έχει ήδη στοιχίσει σχεδόν 420.000 ζωές στις ΗΠΑ, υπογράφηκαν την Πέμπτη.

Το ζήτημα με το οποίο ξυπνά κάθε μέρα ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι η καταπολέμηση της πανδημίας και ο στόχος είναι φιλόδοξος: 100 εκατομμύρια εμβολιασμοί στη διάρκεια των 100 πρώτων ημερών της θητείας του.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Ήδη οι διπλωματικές υπηρεσίες μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Λευκού Οίκου βρίσκονται σε συνεννόηση για τον προσδιορισμό της κατάλληλης ημέρας και ώρας που θα πραγματοποιηθεί το τηλεφώνημα το οποίο δεν θα είναι μονάχα εθιμοτυπικό προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να ευχηθεί «καλή επιτυχία» στον νέο Αμερικανό πρόεδρο, αλλά ουσίας, καθώς αναμένεται να συζητηθεί και το ευρύτερο πλαίσιο της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της συνεχούς τουρκικής προκλητικότητας.