Επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έχουν μπει από σήμερα στη «μάχη» του εμβολιασμού σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των σημείων στα οποία οι πολίτες μπορούν να μεταβαίνουν για να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, μετά το ραντεβού και ανάλογα με τη σειρά προτεραιοποίησης, θα αυξηθούν σταδιακά και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα, ώστε ο αριθμός τους συνολικά να ξεπεράσει τα 1.000.

Επίσης αναμένεται να δημιουργηθούν τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως. Τα τρία εμβολιαστικά κέντρα θα είναι στην Αθήνα και το ένα στην Θεσσαλονίκη, ενώ δεν αποκλείεται στην εμβολιαστική διαδικασία να συνδράμει και ο ιδιωτικός τομέας.

Σημειώνεται πως η επόμενη ομάδα για τον εμβολιασμό, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι τα άτομα 80-85 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, 84.800 περίπου πολίτες έχουν εμβολιαστεί από την πρώτη ημέρα. Τα άτομα άνω των 85 ετών είναι περίπου 6.000 και το υπόλοιπο είναι υγειονομικό προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες, χρησιμοποιούνται 6 δόσεις και όχι 5 δόσεις του εμβολίου από κάθε φιαλίδιο της Pfizer, κάτι που αυξάνει τις δόσεις που είναι διαθέσιμες για εμβολιασμό. Η οδηγία αυτή προέκυψε όπως είχε εξηγήσει από καινούργια αίτηση και καινούρια έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.