12.9 C
Peristeri
Παρασκευή, 1 Μαΐου, 2026
Αρχική Διεθνή Παραπομπή του Τραμπ ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων – ΟΧΙ στη...

Παραπομπή του Τραμπ ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων – ΟΧΙ στη βία, ΟΧΙ στην παρανομία δηλώνει ο Τραμπ

Την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων για την κατηγορία της υποκίνησης στάσης, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Ad - Διαφήμιση

Σε δίκη στη Γερουσία παραπέμπεται ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες ψήφοι στη Βούλη των Αντιπροσώπων προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Έτσι, με ψήφους 232 υπέρ έναντι 197 κατά, ο Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές από το Κογκρέσο στο πλαίσιο διαδικασίας για την καθαίρεσή του.

Μοιάζει πάντως απίθανο η παραπομπή αυτή σε δίκη στη Γερουσία να οδηγήσει στην καθαίρεση του Τραμπ προτού να λήξει η θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου. Ο Δημοκρατικός, εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

Στην περίπτωση που ο Τραμπ καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.

Εχθές ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε έκκληση προς τους υποστηρικτές του να μην οργανώσουν νέες διαδηλώσεις, όπως απειλούν ορισμένοι από αυτούς, την ώρα που το κέντρο της Ουάσινγκτον θυμίζει ολοένα και περισσότερο στρατόπεδο, ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, την επόμενη εβδομάδα.Στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε, την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητούσε ακόμη την παραπομπή του, ο Τραμπ ζήτησε «από όλους τους Αμερικανούς» να επικρατήσει ηρεμία.

«Υπό το φως των αναφορών για περισσότερες διαδηλώσεις, σας παροτρύνω ΟΧΙ στη βία, ΟΧΙ στην παρανομία και ΟΧΙ βανδαλισμούς οποιουδήποτε είδους», γράφει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. Δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύω και δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύει η Αμερική. Καλώ ΟΛΟΥΣ του Αμερικανούς να βοηθήσουν να χαλαρώσουν οι εντάσεις και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Σας ευχαριστώ», προσθέτει σε αυτήν την ανακοίνωση.

«Καταδικάζω απερίφραστα τη βία που είδαμε την περασμένη εβδομάδα», διαβεβαίωσε ο απερχόμενος πρόεδρος. «Η βία και ο βανδαλισμός δεν έχουν απολύτως καμία θέση στη χώρα μας και καμία θέση στο κίνημά μας», συνέχισε. «Η βία του όχλου είναι ενάντια σε όλα όσα πιστεύω και σε όλα όσα αντιπροσωπεύει το κίνημά μας» πρόσθεσε.