Καταστροφές από την κακοκαιρία σε Έβρο, Θεσσαλονίκη και Λέσβο

Η κακοκαιρία που έπληξε χτες τη χώρα μας έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ιδιαίτερα προβλήματα έχουν ο Έβρος, η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα και η Λέσβος.

Ο ποταμός Έβρος ανέβασε σημαντικά την στάθμη των νερών του, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ακόμη και οικισμοί που βρίσκονται σε παρακείμενες περιοχές, ειδικά στην περιοχή του Σουφλίου. Τα νερά μάλιστα έφτασαν και μέχρι την Εθνική Οδό, στο ύψος του Προβατώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιστρατεύτηκαν μέχρι και… μπουλντόζες για να μεταφερθούν μαθητές σε σημεία όπου είχε ανέβει πολύ η στάθμη των νερών.

mathites evros

Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφηκαν και στον νομό Ροδόπης, με τους χειμάρρους να ξεχειλίζουν και μεγάλες ποσότητες νερού να πλημμυρίζουν σπίτια σε αρκετούς οικισμούς και να απειλούν ακόμη και την ζωή κατοίκων των κατοίκων της περιοχής. Ευτυχώς, στις περιπτώσεις που χρειάστηκε, απεγκλωβίστηκαν τελικά από τα συνεργεία των τοπικών Αρχών.

Σοβαρές είναι οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων, με νεκρά ζώα σε ποιμνιοστάσια, αλλά και ζημιές στις αντίστοιχες υποδομές. Η καταγραφή των ζημιών αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα.

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι βροχοπτώσεις στο βόρειο Αιγαίο και ειδικά στη Λέσβο, όπου καταγράφηκαν σοβαρές καταστροφές και προβλήματα, που σε κάποιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν και κατοικίες που πλημμύρισαν.

Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρονται σε κατολισθήσεις που έχουν προκαλέσει προβλήματα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου του νησιού, ειδικά στο τμήμα που συνδέει την Πέτρα με την Μήθυμνα και το αντίστοιχο μεταξύ Πελόπης και Στύψης.

Ο μεγάλος όγκος νερού έχει οδηγήσει να φουσκώσουν ποτάμια και χείμαρροι, ειδικά ο Αχερώνας που διασχίζει την Καλλονή αλλά και τον Τσικνιά.