Στρατιωτική θητεία: 12μηνο για όλους από τον Μάιο

Το Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει το σχέδιο αύξησης της στρατιωτικής θητείας του υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο η θητεία θα είναι 12μηνη και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ad - Διαφήμιση

Η θητεία σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία θα είναι ίση σε διάρκεια, 12μηνη, καθώς αυξάνεται κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς όπου τώρα είναι 9μηνη.

Ο λόγος της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, είναι για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στελέχωσης των στρατιωτικών μονάδων στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό.

Yπάρχει πρόβλεψη να παραμείνει στους 9 μήνες για όσους επιλέξουν να υπηρετήσουν όλη τη θητεία τους στα σύνορα, στον Έβρο ή στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στόχος είναι να δοθεί ένα κίνητρο στους νεοσύλλεκτους προκειμένου να επανδρώσουν τις μονάδες στα σύνορα και να υπηρετήσουν τρεις μήνες λιγότερο.

Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει ρυθμίσεις για τους περίπου 23.000 ανυπότακτους. Πρόκειται για αυτούς που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό και δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να καταταγούν.